profizmus

2019.05.13. 16:46

Milliós összeget szagolt ki a rendőrkutya a repülőtéren

A hároméves juhászkutya az egyetlen olyan rendőrkutya Németországban, amelyet arra képeztek ki, hogy kiszimatolja azokat a személyeket, akik nagyobb mennyiségű készpénzt visznek magukkal.

Forrás: AFP/DPA

Fotó: Rolf Vennenbernd

Bevetésének első fél éve alatt 1,2 millió eurónyi készpénzt szagolt ki légiutasoknál egy speciálisan kiképzett német rendőrkutya a düsseldorfi repülőtéren – közölte a repülőtéri vámhivatal.

Luke, a hároméves juhászkutya jelenleg az egyetlen olyan rendőrkutya Németországban, amelyet arra képeztek ki, hogy kiszimatolja azokat a személyeket, akik nagyobb mennyiségű készpénzt visznek magukkal.

Az Európai Unióban 2007 óta kötelező a 10 ezer eurónál nagyobb készpénzösszeg bejelentése az uniós határ átlépésekor. A jogszabály célja megakadályozni terrorcselekmények vagy más súlyos bűncselekmények, például drogcsempészet finanszírozását, a pénzmosást, de az ellenőrzéskor lebukhatnak akár olyanok is, akik jogosulatlanul vesznek fel állami segélyt.

A düsseldorfi repülőtéren Luke az elmúlt hat hónapban 21 utas esetében szagolt ki nagy mennyiségű készpénzt, 1,2 millió euró összértékben, bár a vámosok végül mindegyik esetet rendben lévőnek találták.

Fél év alatt 1,2 millió eurónyi készpénzt szagolt ki a légiutasoknál Luke, a hároméves juhászkutya Fotó: Rolf Vennenbernd/AFP/DPA

A pénznek igenis van szaga – magyarázta Sabine Mohren kutyakiképző, hozzátéve, hogy minden valutának más a szaga a felhasznált papírtól és festékanyagoktól függően. Luke-ot euró, dollár, angol font és török líra kiszimatolására képezték ki.

A különleges kiképzésű rendőrkutya egyhuzamban legfeljebb 20 percig szaglászhatja az utasokat, utána legalább ilyen hosszú szünetet kell tartania, hogy újra kitisztuljanak a szaglószervei. Évente egyszer ellenőrző vizsgán kell részt vennie.

Személyszaglászó rendőrkutyaként azért esett a választás Luke-ra, mert egyáltalán nem agresszív, eltérően a poggyásztérben dolgozó „kollégáitól”, akik kicsit erőszakosabb viselkedést is megengedhetnek maguknak, például összenyálazhatják, valamelyest akár meg is harapdálhatják, karcolhatják a bőröndöket.

A düsseldorfi vámosok remélik, hogy Luke az elkövetkező években még további eurómilliókat szagol ki az utasoknál.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!