AIPS Sport Media Awards

2019.01.23. 13:17

Nemzetközi TOP 10-ben az ECHO TV A hetedik című alkotása

A Mányoki Attila kivételes sportteljesítményéről szóló dokumentumfilmet a Nemzetközi Sportújságírók Szövetsége érdemesítette elismerésre. A stáb ezzel olyan rivális médianagyságokkal szerepel egy listán, mint a CNN, a BBC és az NBC.

Mányoki Attila augusztusban vágott neki az Ocean’s Seven csatornaátúszó verseny utolsó állomásának, az Ír-csatornának. A sportolót az ECHO TV két kollégája, Szentes Richard és Dittrich Ervin is elkísérte az utolsó kihívásra, akik így közvetlen közelről követhették nyomon, hogy habár Mányoki nagyot küzdött, végül nem sikerült teljesítenie a 33.7 kilométeres távot.

Ez A hetedik. Az ECHO TV saját gyártású dokumentumfilmje – olvasható a produkciót bemutató írásban a csatorna honlapján.

Ocean’s Seven. A legnehezebb kihívás, amit egy ember teljesíthet.

A feladat a világ hét legnehezebb tengerszorosának átúszása. Nehézségét jól példázza, hogy közel 80 év alatt mindössze 11 ember tudta teljesíteni. Egy magyar úszó, Mányoki Attila szintén erre készült, pontosabban a számára hetedik, azaz utolsó állomásra.

A világ hét legnehezebb csatornája közül hatot már átúszott Mányoki Attila. Az utolsó állomás Észak-Írországban várt rá. A filmben Mányoki Attila elmondta, neki ez a szenvedélye és e nélkül nem tudná elképzelni az életét.

Attila soha nem mondta azt, hogy nem. Érezni rajta azt a kisugárzást, hogyha ez a feladat, akkor azt meg is fogja csinálni

– mondta a sportolóról, korábbi edzője Tóth Csaba.

Szeretem, imádom, ez a szenvedélyem

- hangsúlyozta Mányoki Attila.

Hozzátetette:

ha nem is lennék sikeres, tudom nagyon jól magamról, hogy lejárnék ugyanúgy az uszodába és csinálnám a magam kedvére. A legfontosabb, hogy örömet okoz.

A hetedik teljes terjedelmében itt tekinthető meg:

https://stream.echotv.hu/videos/USTR/720/117648475.MP4

A Nemzetközi Sportújságírók Szövetségének figyelmét nemcsak az ECHO TV dokumentumfilmje keltette fel, hanem Csisztu Zsuzsa portréképe is a megtisztelő 5. helyet érte el a megmérettetésben.

Csisztu Zsuzsa képe – amely Szabó Kati négyszeres olimpiai bajnok tornászról jelent meg „Egy erős nő” címmel a Presztízs Sportban – az Írott sajtó úgynevezett Színes írás kategóriájában aratott sikert.

A magyarok dokumentarista jellegű művészi produkcióin kívül a magyar sportdiplomácia is nagyot alakított a Nemzetközi Sportújságíró-szövetség (AIPS) lausanne-i kongresszusán, ahol az európai szekció alelnökének választották Szöllősi Györgyöt, a Magyar Sportújságírók Szövetsége (MSÚSZ) elnökét, a Nemzeti Sport főszerkesztőjét.

Az AIPS Europe vezetői: Charles Camenzuli (jobbra), a máltai elnök és Szöllősi György alelnök.
Fotó: sportujsagirok.hu

Szöllősi György 2017 óta az AIPS Europe végrehajtó bizottságának tagja, alelnöki megbízatása 2021-ig szól. A szavazásra az addigi alelnök, az orosz Lev Rosszosik tavalyi halála miatt volt szükség.

A magyar sportújságírók közül Vadas Gyula után Szöllősi György a második, aki a Nemzeti Sport főszerkesztőjeként lett az AIPS egyik vezető testületének alelnöke – olvasható az MSÚSZ honlapján.

A kongresszuson tartották az először kiírt AIPS Sport Media Awards díjkiosztóját is, a nyertes pályázatok közül kettőnek magyar vonatkozása is van: a Sportfotó-Sorozat győztese a német Adam Pretty (Getty Images) lett a 2017-es budapesti vizes vb-n készített képeivel. A rádiós kategóriában a szintén német Pirmin Styrnol és Jürgen Schmidt (SWR2) bizonyult a legjobbnak a Horst Eckerről, az 1954-es labdarúgó-vb-n aranyérmes csapat egyetlen élő tagjáról készített műsorával.

A magyar pályázók közül a legjobb eredményt Csisztu Zsuzsa, az MSÚSZ első alelnöke érte el, aki az ötödik helyen végzett (Írott sajtó-Színes írás: Egy erős nő, portré Szabó Kati négyszeres olimpiai bajnok tornászról a Presztízs Sportban). Hatodik lett Mirkó István, Magyar Idők (Sportfotó-Sorozat: válogatás a Nemzeti Sportban megjelent Hátsó füves-riportokból), holtversenyben nyolcadik Illyés Tibor (MTVA/MTI) (Sportfotó – Sorozat: Háttérfény) és tizedik Kovács Anikó, Magyar Kézilabda-szövetség (Sportfotó – Akciókép: A harmadik kéz).

A médiadíjra 119 országból 1273 pályázat, köztük 21 magyar nevezés érkezett.

Korábbi és jelenlegi MSÚSZ-tisztségviselők az AIPS-ben:

Dr. Mamusich Mihály (Nemzeti Sport): a megalakulást előkészítő választott bizottság tagja (1923–1924), alelnök (1936–1944)

Dr. Vadas Gyula (Nemzeti Sport): alelnök (1928–1936)

Somogyi Vilmos (Esti Kurir): a választmány tagja (1936–1944)

Szombathy István (Népsport): főtitkárhelyettes, (1964–1977)

Gyulai István (Magyar Televízió): főtitkárhelyettes (1977–1989), főtitkár (1989–1992)

Gyárfás Tamás (Sport Plusz): főtitkárhelyettes (1992–1997), a büro, az operatív irányító testület tagja (1994–1997)

Boskovics Jenő (MTI, Népsport, Foci, Nemzeti Sport): főtitkárhelyettes, majd pénztárnok (1997–2005)

Dobor Dezső (szabadúszó): végrehajtó bizottsági tag (2009–2017)

Szöllősi György (Nemzeti Sport): AIPS Europe végrehajtó bizottsági tag (2017–), alelnök (2019–)

Dr. Csisztu Zsuzsa (Presztízs Sport): végrehajtó bizottsági tag (2017–)

Borítókép: Mányoki Attila az utolsó állomás helyszínén.

Forrás: ECHO TV

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!