elismerte bűnösségét

2018.08.30. 06:29

Nyolc hónap börtönt kapott a sztárok iCloud fiókjait feltörő férfi

A több mint kétszáz iCloud fiókot feltörő hekker közzé is tette az aktfotókat.

George Garofano egyike azoknak a hekkereknek, akik 2014-ben feltörték több száz ember, köztük ismert sztárok fiókjait az Apple internetes tároló-szolgáltatásán. Nyomozók szerint több mint hatszáz áldozata volt a támadásnak.

A hekkereknek sikerült hozzájutniuk többek között Lea Michelle, Rihanna, Victoria Justice, Kirsten Dunst, Kristen Ritter, Yvonne Strahovski, Bar Rafaeli, Cara Delevingne, Kim Kardashian, Mary-Kate Olsen, Jennifer Lawrence és mások meztelen képeihez is.

Jennifer Lawrence „nemi bűncselekménynek nevezte” képei nyilvánosságra hozatalát.

Garofano és társai csapdát állítottak áldozataiknak, olyan e-maileket küldtek nekik, melyek úgy néztek ki, mintha az Apple-től vagy a Google-től származó biztonsági értesítések lettek volna. Ezekben a felhasználónevüket és a jelszavukat kérték tőlük.

Garofanot a börtönbüntetés letöltése után három évig terjedő feltételes szabadlábra helyezik, és hatvan óra közmunkát kell elvégeznie. A hekker áprilisban elismerte bűnösségét és enyhített büntetést kért.

Az Apple a botrány kirobbanásakor cáfolta, hogy rendszerei, köztük az iCloud feltörésével juthattak hekkerek sztárokról készült meztelen felvételekhez. A cég ugyanakkor elismerte, hogy egyes celebek fiókjaihoz célzott támadások eredményeképpen – felhasználói nevek, jelszavak és biztonsági kérdések ismeretében – hozzáfértek a bűnözők.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!