nem rejtőzködnek

2019.04.03. 11:30

Óriási színes botsáskákat azonosítottak Madagaszkáron

Bár a kutatók nem akartak hinni a szemüknek, el kellett fogadniuk, hogy a kétféle, színpompás rovar a botsáskák fajához tartozik.

Forrás: AFP/DPA

Fotó: Frank Glaw

Óriási tarka rovarokat azonosítottak Madagaszkáron: a genetikai vizsgálatok alapján derült ki, hogy a látásból 15 éve ismert színes állatok két különálló botsáskafajhoz tartoznak.

Több mint húsz centiméteres testhosszukkal a világ legnagyobb rovarai közé tartoznak – közölte kedden a müncheni Állami Zoológiai Gyűjtemény. A kutatók eredményeiket a Frontiers in Ecology and Evolution című szaklapban mutatták be.

A legtöbb botsáskától eltérően az új, Achrioptera manga és Achrioptera maroloko nevet kapó fajok hímjei nem álcázzák magukat ágaknak, hanem éppenséggel feltűnően színesek. Ez meglehetősen szokatlan – emelték ki a tudósok. A botsáskák túlélésének legfontosabb szabálya ugyanis normális esetben, hogy észrevétlenek maradjanak, hogy a madarak és más állatok ne egyék meg őket.

A kutatók még nem tudják, miért színesek ezek az egyébként rejtőzködő életet élő rovarok.
Fotó: Frank Glaw / AFP/DPA

„Lehetséges, hogy a levelek fogyasztása során növényi mérgeket vesznek fel a szervezetükbe és tárolják azokat, feltűnő színükkel pedig ezt jelzik, hogy nem fogyaszthatóak” – mondta Frank Glaw, a müncheni Állami Zoológiai Gyűjtemény kurátora.

Az állatvilágban többnyire akkor nagyon színesek a hímek, ha ez a párválasztás és párzás során előnyt jelent. Az új fajok azonban főleg éjjel aktívak – ezért is rejtély egyelőre, miért van szükség a színekre.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!