felfedezés

2020.08.09. 10:50

Rekonstruálhatják a földi éghajlat és környezet elmúlt 150 ezer évét

A földi éghajlat és környezet elmúlt 150 ezer évének rekonstrukcióját segítő hatalmas üledékmagmintát nyertek ki kínai kutatók az északnyugat-kínai Csinghaj-tibeti-fennsíkon.

Forrás: Shutterstock

A Kínai Tudományos Akadémia (CAS) Tibeti-fennsík Kutatóintézete által vezetett expedíció szakemberei egy 144,79 méter hosszú üledékmagot nyertek ki 153,44 méteres mélységben a Namtso tóban.

Az ország történetében ez az eddigi leghosszabb üledékmagminta, amelyet sikerült begyűjteni a fennsíkon.

A kutatócsoportot vezető Vang Csünpo szerint a hétfői volt az első alkalom az országban, hogy 150 méteres mélységben sikerült fúrást végezni egy tóban.

Az üledékmagok révén a kutatók megismerhetik a Föld éghajlatában megfigyelhető hosszú távú körforgásokat.

A munkálatokat eredetileg 2019 júliusában kezdték meg, ám a zord időjárási viszonyok és technikai problémák miatt fel kellett függeszteni a fúrást, amelyet idén júliusban tudtak csak folytatni.

A 4730 méter magasan fekvő Namtso tó népszerű turistacélpont és az expedíció elsődleges vizsgálati területe.

Az üledékmagminták mellett a kutatók nagy mennyiségű, megfigyelésen alapuló adatot is begyűjtöttek, továbbá tanulmányozták a fennsík vizeit és válaszmechanizmusukat a globális klímaváltozásra.

Borítókép: illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!