Veszélyeztetett faj

2021.02.15. 09:50

Rendkívül ritka, két hónapos bálnaborjút gázolt halálra egy hajó

Holtan találtak Florida tengerpartján egy fiatal példányt a világ egyik legveszélyeztettebb bálnafajából, az északi simabálnából, amelyből már kevesebb mint 400 egyed él az Atlanti-óceán északi részén.

Forrás: Shutterstock

Fotó: Shutterstock

Biológusok szerint az északi simabálnából már olyan kevés él a Földön, hogy minden egyes példány elvesztése súlyosan visszaveti az erőfeszítéseket, amelyeket a faj kihalástól való megmentésére tesznek.

„Ez egy nagyon szomorú esemény. Minden haláleset pusztító hatással van a populáció egészére, mert az északi simabálna az egyik legkritikusabban veszélyeztetett bálnafajunk. Minden egyed számít”

– mondta Blair Mase, az amerikai Nemzeti Óceán- és Légkörkutató Hivatal (NOAA) bálnaszakértője.

A hétméteres hím bálnaborjút, amely két hónapos lehetett, szombaton találták holtan az Anastasia nemzeti parkban, St. Augustine közelében.

Tetemén – a fejen és a háton – hajócsavar okozta sérülések láthatók, vagyis az állatot minden bizonnyal egy tengeri jármű gázolta halálra.

A szerencsétlenül járt bálnaborjú vélhetően a tengerbiológusok által Infinity néven azonosított 19 éves nőstény elsőszülöttje. Mindkét tengeri emlőst január 17-én észlelték az észak-floridai Amelia-sziget partjainál.

A „kisbálna” pusztulásának körülményeit vizsgálják, de biztosra vehető, hogy egy hajónak köze van a halálához.

A viharos időjárás miatt a kutatók nem tudtak rögtön az anya keresésére indulni, amely talán ugyancsak megsérült az ütközésben.

Már a második simabálnaborjú pusztult a jelenlegi ellési szezonban, novemberben Észak-Karolina partjainál találtak holtan egy újszülött simabálnát.

Az északi simabálnák novembertől áprilisig az Atlanti-óceán jéghideg északi részéről a melegebb észak-floridai vizekre vonulnak világra hozni utódaikat.

A hónapokig a partok közelében tanyázó bálnák olykor akár 100 méterre is megközelítik a strandokat, ahol veszélyt jelentenek rájuk a motorcsónakok és a halászhajók.

Az Egyesült Államokban szövetségi szintű jogszabály tiltja meg az embereknek, hogy bármiféle eszközzel 460 méternél jobban megközelítsék a bálnákat.

Tengerbiológusok „szokatlan méretű halálozási arányt” tapasztalnak a bálnák körében néhány éve. 2017 óta 33 döglött és további 13 súlyosan sérült simabálnát találtak, ami a teljes populáció több mint egytizedének felel meg.

Természetvédő szervezetek januárban bírósághoz fordultak, hogy a bálnák védelmére javasolt intézkedések gyors elrendelését erőszakolják ki a szövetségi kormánytól.

Az aktivisták egyebek közt azt szeretnék elérni, hogy szigorúbb sebességkorlátozást vezessenek be a Maine és Florida államok között közlekedő hajókra.

Borítókép: illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!