Műkincs

2020.02.21. 19:22

Reneszánsz szobrot adott vissza Olaszország Németországnak

Olaszország visszaadott egy valaha Hermann Göring birtokában lévő terrakotta szobrot Németországnak, hogy az a tulajdonjogok végleges tisztázása után a reneszánsz műalkotást átadhassa a törvényes örökösöknek.

Monika Grütters német kulturális miniszter (b) és Dario Franceschini olasz kulturális miniszter (j2) Andrea della Robbia olasz szobrász Saint Mary Magdalene című szobra mellett állnak a berlini Gropius-Bau galériában 2020. február 21-én.

Forrás: MTI/EPA

Fotó: Omer Messinger

Andrea della Robbia (1435-1525) firenzei szobrász Szent Mária Magdolnát ábrázoló, körülbelül egyméteres szobrát, amely évtizedekig a firenzei Uffizi képtárban volt kiállítva, pénteken Berlinben adta át Dario Franceschini olasz kulturális miniszter Monika Grütters német kulturális államtitkárnak.

A fehér majolikával bevont terrakotta szobor valaha az A. S. Drey müncheni galéria tulajdonában volt.

A galéria zsidó tulajdonosai, Franz Drey és Ludwig Stern a nácizmus előretörése miatt 1936-ban bezárták az üzletet, a benne lévő műalkotásokat pedig kénytelenek voltak potom áron átengedni a Müncheni Kereskedelmi Kamarának.

Az alkotás 1941-ben Hermann Göringhez, a Harmadik Birodalom második számú vezetőjéhez került, a szövetségesek a második világháború végén az ő otthonában találták meg.

A szobrot helyesen Andrea della Robbia alkotásaként azonosították, de 1954-ben tévesen Olaszországnak adták át.

Borítókép: Monika Grütters német kulturális miniszter (b) és Dario Franceschini olasz kulturális miniszter (j2) Andrea della Robbia olasz szobrász Saint Mary Magdalene című szobra mellett állnak a berlini Gropius-Bau galériában 2020. február 21-én

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!