Rejtély

2018.04.24. 12:25

Reza Pahlavi iráni sah múmiáját találhatták meg Teheránban

Az uralkodó johannesburgi száműzetésében, 1944-ben hunyt el, s úgy tudni, hogy holttestét négy évvel később vitték Teheránba, ahol a Sahr-i Rej szentélyben temették el.

Reza Shah Pahlavi (1878 – 26 July 1944), Shah of Iran 1925 until he was forced to abdicate by the Anglo-Soviet invasion of Iran on 16 September 1941.[2]

Fotó: Photo12

A dinasztiaalapító Reza Pahlavi (1878-1944) iráni sah rég elveszett múmiáját találhatták meg Teheránban, egy síita szentély átépítése közben.

Hasszan Khalil Abadi, városi tanács kulturális örökséggel és turizmussal foglalkozó bizottságának vezetője szerint „lehetséges”, hogy a mumifikálódott holttest, amelyre hétfőn bukkantak építőmunkások az egykori királyi mauzóleum közelében, a Sahr-i Rej szentély bővítési munkálatai közben, a néhai uralkodóé.

Az uralkodó johannesburgi száműzetésében, 1944-ben hunyt el, s úgy tudni, hogy holttestét négy évvel később vitték Teheránba, ahol a Sahr-i Rej szentélyben temették el.

A szentélyben lévő családi mauzóleumot az 1979-es iszlám forradalom után feldúlták, a dinasztiaalapító földi maradványait azonban nem találták meg, és később az a szóbeszéd járta, hogy Reza Pahlavi testét fia, Mohammad Reza Pahlavi, az utolsó iráni sah kicsempészte az országból, amikor a forradalom miatt menekülni kényszerült.

A szentély igyekszik bagatellizálni a felfedezés jelentőséget, a sajtószolgálat szerint csak szóbeszédről van szó, és mivel a szentélyt egy volt temető övezi, „nincs semmi meglepő egy holttest felbukkanásában”.

A múmia megtalálása mindenesetre élénk visszhangot keltett a közösségi médiában, és Hasszan Khalil Abadi, a városi tanács illetékese a tetem „felelős testületek általi” vizsgálatát ígérte.

Egyelőre ellentmondó értesülések vannak arról, hová került a múmia. Az önkormányzati illetékes szerint visszatemették, környékbeli lakosok szerint elszállították. Az ifpnews.com iráni hírportálon közölt fotókon meghökkentő a hasonlóság a múmia és a halott király között.

Az 1979-ben megbuktatott Pahlavi-dinasztia kényes kérdés az Iránt irányító konzervatív klérus számára, amely attól tart, hogy a Pahlavik egyre népszerűbbek a fiatalok körében, akik nem emlékeznek sem az iszlám forradalomra, sem az azt megelőző rendszerre.

A néhai király unokája, az amerikai száműzetésben élő Reza Pahlavi trónkövetelő felszólította az iráni hatóságokat, hogy „semmit se rejtsenek el”.

Az 1925-ben hatalomra került Reza Pahlavi példaképe, a török Kemal Atatürk nyomdokain haladva modernizálta az országot, letörte a nomád törzsek ellenállását, európai mintájú jogrendszert és névadást vezetett be, megtiltotta a régi címek használatát. Németbarát irányvonala miatt 1941-ben brit és szovjet csapatok támadták meg Iránt, a sahot pedig lemondatták fia, Mohammad Reza javára.

Borítókép: AFP

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!