a jéghegy csúcsa

2019.01.15. 12:08

Soha nem olvadt ilyen gyorsan az Antarktisz jege

Ha egyszer teljesen eltűnne, 57 méterrel emelné meg a tengerek vízszintjét.

Soha nem olvadt ilyen gyorsan az Antarktisz jege: mintegy hatszorosára gyorsult fel a jégolvadás az elmúlt negyven évben és ez a folyamat még jobban emelheti a következő évszázadokban a tengerszintet és az ember által előidézett klímaváltozás mértékét – figyelmeztetett egy nemzetközi tudóscsoport.

Az amerikai tudományos akadémia folyóiratában (PNAS) közzétett tanulmányukban a Kaliforniai Egyetem kutatói vezette amerikai-francia-holland tudóscsoport légi felvételek, műholdas mérések és számítógépes modellek segítségével kimutatták, hogy 1979 óta a térség 176 medencéjében miként gyorsult fel a jégolvadás.

2009 óta az Antarktisz mintegy 252 milliárd tonnányit veszített évente jégtömegéből, az 1979-90 közötti időszakban ez évente 40 milliárd tonnát tett ki. Ez azt jelenti, hogy csupán az Antarktisz elolvadt jege 13,2 milliméterrel emelte a tengerszintet az elmúlt négy évtizedben.

A jégolvadás mostani mértéke 15 százalékkal nagyobb, mint azt egy egy évvel korábbi tanulmányban kimutatták.

„Ez csak a jéghegy csúcsa”

– hangsúlyozta Eric Rignot, a Kaliforniai Egyetem professzora, a kutatás vezetője.

A nagy különbsége abból származik, hogy a mérések kimutatták, a viszonylag stabilnak tartott Kelet-Antarktisz 51 milliárd tonna jeget veszít évente – magyarázta.

A kelet-antarktiszi térségről eddig úgy vélték a kutatók, hogy jobban ellenáll azoknak a drasztikus változásoknak, amelyek a Nyugat-Antarktisz jégtakaróit sújtják.

A nyugat-antarktiszi és az Antarktisz-félszigeti olvadás a jégveszteség mintegy négyötödét teszi ki. A kelet-antarktiszi olvadás növeli annak a kockázatát, hogy a következő évszázadban több mint tíz lábnyival (több mint három méterrel) emelje a tengerszintet – tette hozzá.

A globális tengerszint mintegy 20 centiméterrel emelkedett az elmúlt évszázadban. Több tanulmány már kimutatta, hogy az északi féltekén lévő Grönlandtól a déli-sarki térségig felgyorsult a jégolvadás, ami fenyegeti a tengerparti térségeket Bangladestől Floridáig, Londontól Sanghajig.

Michiel van den Broek, az Utrechti Egyetem professzora elmondta, hogy a kelet-antarktiszi Wilkes-föld jégolvadása a tudomány számára egy új terület.

„Nagyon fontos, hogy kiderítsük, mi történik ott”

– mondta a Reuters hírügynökségnek.

Az Antarktisz jégtömege akkora, hogyha elolvadna, 57 méterrel emelné meg a tengerek vízszintjét, ehhez azonban a mostaninál jóval magasabb hőmérsékletekre van szükség a következő évezredekben.

Borítókép: Illusztráció / Shutterstock

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!