adatvédelem

2018.04.16. 11:39

Számos gyerekeknek szóló alkalmazás kémkedik a felhasználók után

5855 olyan gyerekeknek szóló Android-alkalmazás lehet a Google Play kínálatában, amely engedély nélküli követi a felhasználók online aktivitását - derült ki amerikai kutatók és számítógépes szakértők kutatásából. 

Ez a szám már önmagában sem kicsi, de ha százalékokra lebontjuk, még rosszabb a helyzet: az appok 26 százaléka ugyanis olyan adatokhoz is hozzáfér, amelyet az Android felhasználói szerződése véd. 73 százalékuk ráadásul a megszerzett adatokat simán továbbítja is a világhálón – írja a Gizmodo.

Ez egyébként alapból nem sérti azt a törvényt, amely a gyerekek online adatait védi (COPPA), de az, hogy egyik app sem kér szülői beleegyezést, igen aggályos lehet.

A több ezer vizsgált applikációból 256 app geolokációs adatokat gyűjt, 107 megszerzi a tulajdonos emailcímét, 10 app pedig a telefonon lévő telefonszámokhoz is hozzáfér.

A Gizmodo cikke szerint naponta több ezer új applikáció elérhető az áruházban, ezért nagyon lépést tartani, és mindegyiket leellenőrizni, hogy szabályosak-e. Ráadásul nem minden fejlesztő van tisztában a COPPA szabályaival sem – főleg, ha olyan alkalmazásról van szó, amely nem csak gyerekeknek szól.

Borítókép: Illusztráció / Shutterstock / Lenar Nigmatullin

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!