kivételes lehetőség

2021.02.01. 15:43

Szétválasztva nevelik a jegesmedveikreket a Detroiti Állatkertben

A még novemberben világra jött bocsok egyikét az anyjuk, a másikat emberek nevelik, mivel születésekor rossz egészségi állapotban volt.

Two white polar bear cubs look out of a snow hole.

Forrás: Shutterstock

Fotó: evaurban

Jegesmedveikrek születtek a Detroiti Állatkertben: az intézmény közleménye szerint a még novemberben világra jött bocsok egyikét az anyjuk, a másikat emberek nevelik, mivel születésekor rossz egészségi állapotban volt.

Több mint 15 éve ez az első alkalom, hogy jegesmedvekölykök születtek és nevelkednek az állatkertben. A nyolcéves anyaállat, Suka 2018-ban és 2019-ben is szült, ám a bocsok nem maradtak életben. Az egyelőre név nélküli ikrek apja a 16 éves Nuka.

Az állatkert munkatársai szerint jegesmedveikreket ritkán szoktak szétválasztani egymástól, így a mostani alkalom kivételes lehetőséget nyújt a kutatóknak annak tanulmányozására, hogy milyen különbségek figyelhetők meg az anyaállat és az emberek által nevelt bocs között.

A kölykök egy infravörös kamerákkal felszerelt speciális odúban jöttek a világra. Két nappal a születésüket követően a gondozóknak feltűnt, hogy az egyik kölyök, egy nőstény, nem mozog annyit és erőtlennek tűnik. A bocs ezután speciális kezelést kapott és a testsúlya múlt héten már meghaladta az 5 kilogrammot.

Az állatkert szerint noha Suka gondos anya, egyelőre bizonytalan, hogy az elválasztott kölyök visszatérhet-e hozzá.

Az ikrek jelenleg el vannak különítve és a látogatók nem láthatják őket közvetlenül. A koronavírus-járvány miatt az állatkert csupán előzetes foglalással látogatható.

Borítókép: illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!