Túlvilági látvány

2018.07.05. 12:21

Színes fényekben úszik a katedrális – fotók

Reflektorok segítségével, ötletes módszerrel varázsolják vissza a nézőket több évszázaddal azelőttre.

A középkor európai építészete a világ talán leggyönyörűbb és legpompázatosabb épületeit alkotta meg. Kiderült azonban, hogy ezek a monumentális épületek még annál is csodálatosabbak voltak, mint amilyeneknek ma ismerjük őket – írja a Borsonline.

Az amiens-i Boldogasszony-katedrális a világ leghíresebb gótikus katedrálisa. Az 1200-as években épített székesegyház jelenlegi állapotában is egyedül­álló, de egy, az 1990-es években elvégzett renoválás során kiderült, hogy fénykorában még a mostaninál is magával ragadóbb látványt nyújtott. A restaurátor szakértők nem sokkal a munkálatok megkezdése után valami meglepőt találtak a templom külső faragványain: színes festék nyomát. A további vizsgálatok alapján kiderült, hogyan nézett ki a Notre Dame eredeti állapotában kifestve, a 13. században.

Ilyen gyönyörű látványban lehet részük a színes fényekkel megvilágított katedrális látogatóinak Fotó: Borsonline

Ezután merült fel a fantasztikusan kreatív ötlet, hogy a katedrális külsejét színes fényekkel világítsák meg, és így mutassák meg, hogyan is nézett ki a templom hosszú évszázadokkal ez­előtt – számolt be róla a ChurchPOP. Az eredmény lélegzetelállító.

A 18. században kialakult neogót templomokon is színesek a szobrok, és mivel későbbi korszakról van szó, hazánkban is van arra példa, hogy az eredeti festést csodálhatjuk. Ilyen a fővárosban az 1800-as évek végén épített Árpád-házi Szent Erzsébet-plébániatemplom, amely a Rózsák terén található. A katolikus szentélyt a második világháború során bombatalálat érte, és hiába renoválták, állapota ezután évtizedekig romlott. Vé­gül 1995-ben műemléki státuszt kapott, és megkezdődhetett az épületfelújítás.

Ilyen gyönyörű látványban lehet részük a színes fényekkel megvilágított katedrális látogatóinak Fotó: Borsonline

MODERN MEGOLDÁSOK

Fényfestéssel nemcsak Párizsban, hanem hazánkban is foglalkoznak. A nemrégiben megrendezett pécsi Zsolnay Fényfesztiválon a baranyai megyeszékhely székesegyházának homlokzatát díszítették ki a résztvevők. A cél itt nem az eredeti állapotok visszaállítása volt, hanem a minél ötletesebb, modernebb megoldások.

Borítókép: borsonline.hu

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!