San Diegó-i Állatkert

2020.01.09. 09:32

Szürkehályog-műtétet végeztek egy gorillán (videó)

Mikroszkóp segítségével távolították el az elszürkült szemlencséjét, amit aztán egy mesterségessel helyettesítettek.

Forrás: Pixabay

Sikeres szürkehályog-műtétet hajtottak végre egy nyugati síkvidéki gorillán a San Diegó-i Állatkertben, ahol most először végeztek ilyen beavatkozást a súlyosan veszélyeztetett alfaj egy példányán.

A Kaliforniai Egyetem San Diegó-i kórházának szemészei és érzéstelenítő szakorvosai, valamint az állatkert saját állatorvosai december 10-én hajtották végre a műtétet, amelyről azonban csak a héten számoltak be.

Gondozói szerint a hároméves Leslie valószínűleg egy mászás vagy heves játék közben esett el, ez eredményezhette a szürke hályog kialakulását, aminek nyomán a fiatal nőstény egyre rosszabbul látott a bal szemére.

A szürkehályog-műtétekre specializálódott Chris Heichel mikroszkóp segítségével távolította el a 30 kilogrammos állat elszürkült szemlencséjét, amelyet aztán egy mesterségessel helyettesített. A szakember már egynapos csecsemőn és 105 éves emberen is végzett ilyen beavatkozást, de most először feküdt előtte gorilla a műtőasztalon.

Az állatkert közleménye szerint az ember és a gorilla szeme közötti anatómiai hasonlóságok miatt a procedúra nem volt túl bonyolult.

Heichel azonban a BBC Newsnak nyilatkozva megjegyezte, hogy állatorvos kollégái figyelmeztették, ne nézzen egyesen a gorilla szemébe, mert az állat attól kényelmetlenül érezheti magát, ami a szakember szerint azért kicsit bonyolította a helyzetet.

Az állatkert munkatársai Leslie 31 éves anyját, Kokamót is elbódították a műtét idejére, hogy ne aggódjon, amíg a kölyke nincs mellette.

Leslie ma már újra együtt lehet a társaival és jól halad a felépülése.

Borítókép: illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!