szomorú

2019.08.21. 15:33

Teljesen jogosan jelölték ökológiai szégyendíjra ezt az abszurd terméket

Ha egyáltalán terméknek lehet nevezni.

Forrás: Shutterstock

A „különösen abszurd szállítás” díjára jelölte egy svájci egyesület a dobozolt svájci levegő ázsiai exportját.

A dobozba zárt alpesi levegőt a Swiss Air Deluxe cég szállítja Ázsiába, ezen belül például Thaiföldre, csaknem 20 ezer kilométeres távolságra – közölte hétfőn az Alpok-Kezdeményezés nevű civil szervezet, amely a környezetkárosító áruszállítás ellen küzd.

Az ökológiai szégyendíjra jelölte az egyesület a Migros áruházláncot is 1500 kilométeren át utaztatott norvég ásványvíz árusításáért. Versenyben van a kétes értékű díjra az Aldi áruházlánc is egy olyan holland sertéshúsféleségért, amelyet Olaszországban dolgoznak fel, majd Ausztriában csomagolnak, mielőtt a svájci boltokba kerül.

A kipellengérezett vállalatok higgadtan vették tudomásul a jelölést és azt állítják, csak „optimalizálják” a meglévő szállítási kapacitásokat.

A Swiss Air Deluxe azt állítja, hogy „a tüdőre, a szívre és potenciára is jótékony hatást gyakorló” svájci alpesi levegőt Ázsiába kihasználatlanul visszatérő hajókon szállítják, másfelől reklámot csapnak Svájcnak mint márkanévnek.

A dobozos hegyi levegőt egyfajta légzőmaszkkal vehetik magukhoz a szennyezett levegőjű ázsiai nagyvárosok lakói.

A Voss norvég ásványvíz importjával „vádolt” Migros áruházlánc azzal védekezik, hogy az általa árusított ásványvizek 60 százaléka hazai forrásokból származik.

Az Aldi védekezésképpen azt közölte: igyekszik úgy megszervezni a logisztikát, hogy a lehető legkevesebb szállítóeszközre legyen szükség, és a termékek a lehető leghamarabb célhoz érjenek.

Borítókép: illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!