katasztrofális hatás

2021.01.04. 17:01

Tízéves csúcsot ért el tavaly az erdőtüzek száma Brazíliában

Az Amazonast sújtó tüzek többségét emberek gyújtják, hogy megtisztítsák a földet a mezőgazdasági termeléshez és állattenyésztéshez.

A donkey stands tied up next to a burnt area of Amazon rainforest reserve, south of Novo Progresso in Para state, on August 16, 2020. (Photo by CARL DE SOUZA / AFP)

Forrás: AFP

Fotó: CARL DE SOUZA

Az előző évhez képest 12,7 százalékkal emelkedett és ezzel tízéves csúcsot ért el 2020-ban az erdőtüzek száma Brazíliában – derült ki a hivatalos adatokból.

A brazil űrkutatási hivatal (INPE) műholdas adatai szerint tavaly 222 798 erdőtűz pusztított a dél-amerikai országban, ami a legmagasabb mutató 2010 óta.

Ebből több mint 103 ezer erdőtűz az amazonasi esőerdő brazíliai részét sújtotta, ami csaknem 16 százalékos éves növekedést jelent, míg a világ legnagyobb vizenyős területének, a Pantanalnak a brazíliai részén több mint 22 ezer tüzet regisztráltak tavaly, ami 120 százalékot is meghaladó növekedés volt az előző évhez képest.

Amazónia és Pantanal a bolygó legértékesebb ökoszisztémái közé tartoznak.

A világ legnagyobb esőerdejének otthont adó Amazonas-medence kulcsszerepet játszik az éghajlatváltozás megfékezésében a légköri szén-dioxid elnyelése révén. Az amazonasi esőerdő nagyjából 60 százaléka Brazíliához tartozik.

A szelíd lejtőkben és kanyargós folyókban gazdag Pantanal területe Brazíliától egészen Bolíviáig és Paraguayig nyúlik. A mocsaras terület brazíliai részének csaknem negyede a lángok martalékává vált tavaly, miközben a régiót az elmúlt fél évszázad legpusztítóbb aszálya sújtotta.

Az állati tetemekkel borított kiégett vidékről készült felvételek sokkolták a világot, heves ellenérzéseket kiváltva Jair Bolsonaro brazil elnök kormányával szemben, amiért nem fékezi meg a pusztítást.

A klímaszkeptikus elnököt éles bírálatok érik az Amazonas-medencében folyó egyre nagyobb volumenű erdőirtás miatt is. Bolsonaro enyhítette az Amazónia természeti kincseinek kiaknázására vonatkozó szabályozásokat.

Szakértők szerint az amazonasi esőerdőt sújtó tüzek többségét emberek gyújtják, hogy megtisztítsák a földet a mezőgazdasági termeléshez és állattenyésztéshez.

Az amazonasi esőerdő brazíliai részén 48,7 százalékkal nőtt az erdőtüzek száma 2019-ben, Bolsonaro hivatalba lépésének első évében.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!