tengeri lelet

2018.02.25. 12:00

Több ezer éves korallokra bukkantak

A zátonyokból vett mintákat nemzetközi laboratóriumokba küldték szét, hogy megállapítsák az ősmaradványok korát, felépítését és tudományos nevét.

Több ezer éves, megkövesedett korallok egyedülálló együttesére bukkantak a kutatók a közép-vietnami Quang Ngai tartománytól 30 kilométerre fekvő Ly Son-szigetnél.

Az ázsiai ország földtudományi és ásványi erőforrásokkal foglalkozó intézetének munkatársai a sziget északkeleti partvonala mentén fedezték fel a 4-6000 éves megkövesedett korallzátonyokat mintegy 20 ezer négyzetméternyi területen.

A partvonal 400 kilométeres szakaszára kiterjedő zátonyegyüttes, amelynek néhány koralltömbje a parton van szétszóródva, a Coi Xay nevet kapta, egy kézi rizsmalom után, amelyet hajdanán az ország távoli vidékein használtak.

Az intézet egyik munkatársa szerint a korallok felfedezéséhez vezető vizsgálat célja az volt, hogy a szigetet geoparkként ismertessék el.

A korallzátonyokból vett mintákat nemzetközi laboratóriumokba küldték szét, hogy megállapítsák az ősmaradványok korát, felépítését és tudományos nevét.

A vietnami szakemberek szerint az eredmények fényében a tartománynak speciális védelmet kellene biztosítania a korallzátonyok és a környező szigetek számára, hogy megóvja őket az emberi tevékenységre visszavezethető pusztulástól és a turizmus negatív hatásaitól.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!