hatás

2019.01.30. 18:32

Több ezren halhatnak meg, ha rosszul sül el a Brexit

Az emberek egészségére is óriási veszélyt jelenthet, ha Nagy-Britannia megállapodás nélkül lép ki az Európai Unióból.

Több ezerrel nőhet a szívbetegség és stroke miatt elhunytak száma Nagy-Britanniában a következő évtizedben, ha az ország megállapodás nélkül lép ki az Európai Unióból – állapította meg egy új tanulmány.

Jelentősen nőhetnek a gyümölcs- és zöldségárak a Brexit után, mivel az ország a gyümölcsök 84 százalékát, a zöldségek 48 százalékát külföldről hozta be a 2017-es adatok szerint – írták a kutatók a BMJ Open aktuális számában.

A megállapodás nélküli Brexit lesz a legköltségesebb és legkárosabb: a gyümölcs- és zöldségfogyasztás visszaesése miatt nagyjából 12 400-an halhatnak meg szív- és érrendszeri betegségekben egy évtized alatt – idézte a tanulmányt a medicalxpress.com.

A gazdaság sok szektorára lesz komoly hatással a kilépés, az egészségügyi következményeket azonban kevés tanulmány vizsgálta eddig.

Az Imperial College London kutatói négy különböző Brexit-verzió lehetséges hatásait kutatták az úgynevezett IMPACT modell segítségével, amely számos fontos étrendet, gazdasági és egészségügyi adatot kombinál.

Azt találták, hogy a megállapodás nélküli kilépés vezetne a legnagyobb áremelkedéshez, a banán ára majdnem 17, a citrusféléké több mint 14, a paradicsomé csaknem 15 százalékkal nőne.

A gyümölcs- és zöldségbevitel jelenleg is az ajánlott mennyiség alatt van a brit lakosság több mint felénél, a Brexit megállapodás nélküli verziója esetén a gyümölcsfogyasztás 11,4 százalékkal, a zöldségfogyasztás több mint 9 százalékkal esne vissza.

Az ezzel összefüggő szív- és érrendszeri betegségek száma szintén minden verzióval nőne, de a legártalmasabb a megállapodás nélküli kilépés lenne. Ez 2021 és 2030 között 12 400 halálesettel jelentene többet, ami majdnem 2 százalékos emelkedés a becslések alapján.

Ha a dráguló import miatt otthon termelt gyümölcsök és zöldségek mennyisége két százalékkal emelkedne, az nem változtatna lényegesen a becsléseken.

A kutatók hozzátették, hogy a Brexitnek egyéb hatásai is lehetnek az élelmiszerek termelésére és fogyasztására, jelenleg például mintegy 80 ezer, főként uniós tagállamokból érkező idénymunkás aratja az otthon termesztett zöldséget és gyümölcsöt.

Az ő szabad mozgásuk nélkül valószínűleg csökken a friss, otthon termelt termények mennyisége is.

Borítókép: Illusztráció / Shutterstock

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!