Tűzvész

2021.08.13. 09:14

Több mint 100 ezer hektár terület égett le Görögországban két hét alatt

Több mint 100 ezer hektár terület égett le Görögországban két hét alatt az európai erdőtűz-információs rendszer (EFFIS) csütörtökön közzétett adatai szerint.

Tűzoltók küzdenek a lángok megfékezésén a görögországi Évia-szigeten fekvõ Ellinika közelében 2021. augusztus 9-én. A második legnagyobb görög szigeten, Évián még a mai napon is megállíthatatlannak tûnõen terjedt az erdõtûz, és több száz embert kellett kimenekíteni otthonából, míg a hatóságok szerint az ország más részein talán már sikerül megállítani a tüzeket.

Forrás: MTI / AP

Fotó: Pétrosz Karadjiasz

Ilyen kiterjedt mértékű pusztítást nem tapasztaltak Görögországban 2007 óta.

Mark Parrington, az Európai Unió Copernicus Légkörmegfigyelő Szolgálatának (C3S) kutatója az AFP francia hírügynökségnek elmondta, hogy a mostani görögországi erdőtüzek különösen szokatlan intenzitásúak és pusztító hatásúak.

A mediterrán országban július 29. és augusztus 12. között 100 874 hektár terület égett le, ennek több mint fele a második legnagyobb görög szigeten, Évián.

Eközben a 2008 és 2020 közötti években ugyanebben az időszakban átlagosan évente 2750 hektár pusztult el erdő- és bozóttüzekben a feljegyzések szerint.

Kiriákosz Micotákisz görög miniszterelnök csütörtökön egy sajtótájékoztatón azt mondta: az „éghajlati válság” az egyik fő oka az országban pusztító erdőtüzeknek.

„Hangsúlyozom, hogy nem éghajlatváltozásról, hanem éghajlati válságról van szó, amely a mi országunkat is érinti”

– fogalmazott. A kormányfő hangsúlyozta, hogy az erdőtüzek esetében nem kizárólag görög, hanem földközi-tengeri és globális problémáról van szó.

„Csak nézzék meg, hogy mi történik éppen Olaszországban és más országokban!”

– mondta.

Micotákisz bejelentette, hogy a Földközi-tenger térségbeli országok következő csúcstalálkozóján szeretné megvizsgálni az együttműködés lehetőségeit a bozóttüzek elleni fellépésben, egyúttal köszönetet mondott két tucat országnak a segítségükért.

A görög kormányfő elmondta továbbá, hogy egyes esetekben gyújtogatás történt. Mindazonáltal nincs konkrét bizonyíték szervezett gyújtogatásra – közölte, hozzátéve, hogy bízik a nyomozásban.

A dpa német hírügynökség megjegyezte: az elmúlt 10 napban körülbelül 20 embert vettek őrizetbe gyújtogatás gyanújával, ám nem állapították meg, hogy az őrizetbe vettek kapcsolatban állnának egymással.

Micotákisz egyúttal visszautasította azokat a közösségi médiában terjedő elméleteket, amelyek szerint a szélenergia-ipar okozta a tüzeket annak érdekében, hogy szélturbinákat építsenek.

„Szélturbinákat erdős területeken is lehet építeni, nem kell hozzá felégetni az erdőt”

– mondta.

Augusztus eleje óta három évtizede nem tapasztalt szélsőséges hőség tombol Görögországban. Egy héten keresztül az ország több pontján 45 Celsius-fokos hőmérsékletet mértek. Az erdőtüzek következtében három ember meghalt, ezreket kellett kitelepíteni otthonukból, és a lángok több száz lakóházat elpusztítottak.

Görögországban 2007 augusztusában több mint 250 ezer hektár erdő, olajfaültetvény és fenyves lett a lángok martaléka. Az erdőtüzekben akkor 77 ember vesztette életét.

Borítókép: tűzoltók küzdenek a lángok megfékezésén a görögországi Évia-szigeten fekvő Ellinika közelében 2021. augusztus 9-én

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!