Global Citizen

2021.09.28. 12:30

Több mint egymilliárd dollárt ajánlottak fel sztárok a szegényeknek

A szegénység elleni harcon kívül a környezetvédelemre is fordítanak az összegből.

US singer Jennifer Lopez performs during the 2021 Global Citizen Live festival at the Great Lawn, Central Park on September 25, 2021 in New York City. (Photo by Angela Weiss / AFP)

Forrás: AFP

Fotó: Angela Weiss

A hétvégén megtartott 24 órás világkoncert után több mint 1,1 milliárd dollár értékű felajánlást kapott a Global Citizen a szegénység elleni harcra. A többek között Jennifer Lopez, Stevie Wonder, a BTS és Elton John fellépésével megtartott rendezvénnyel a klímaváltozás és a szegénység elleni küzdelemre, ezen belül pedig a koronavírus elleni védőoltás jobb elérhetőségére akarták ráirányítani a figyelmet.

Több mint hatvan előadó, valamint nézők tízezrei vettek részt a világ számos városában, például Londonban, New Yorkban és Szöulban megrendezett koncerteken. Ezenkívül milliók követték az eseményeket közvetítésen keresztül is.

A tervek szerint a felajánlásból 60 millió adag koronavírus elleni oltást juttatnak el a fejlődő országokba, valamint 157 millió fát ültetnek majd a világ különböző részein.

Az amerikai kormány továbbá ígéretet tett arra, hogy 295 millió dollár értékű segéllyel járul hozzá az országok járvány elleni küzdelméhez. Továbbá a Gyerekek Befektetési Alapja, vagyis a CIFF 50 millió dollárt ajánlott fel az UNICEF gyermekélelmezési programjának. Az UNICEF törekvéseihez járult hozzá a Lego vállalat alapítványa és a Rotary International is. Előbbi 150 millió dollárt, utóbbi pedig 98 millió dollárt ajánlott fel.

Ezenkívül több mint egy tucat vállalat, például a Procter & Gamble, a Starbucks, a Delta Air Lines, az American Express és a Citi csatlakozott a Race to Zero Campaign nevű programhoz, amelynek célja, hogy harminc éven belül nullára csökkentsék a világon a szén-dioxid-kibocsátást.

A hasonló, jótékonysági rendezvények többségével ellentétben a Global Citizen szervezet nem adományokat gyűjtött, hanem felszólította a világ országainak kormányait a cselekvésre. A szervezők azt kérték a vezetőktől, hogy ültessenek egymilliárd fát, szállítsanak egymilliárd adag vakcinát a legszegényebb országoknak, valamint adományozzanak ételt az éhínségtől szenvedő 41 millió embernek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!