halálos expedíció

2019.05.20. 15:24

Több száz métert zuhanhattak lengyel sarkkutatók a Spitzbergákon

Holtan találták a Spitzbergákon (Svalbard-szigetek) két lengyel sarkkutatót. A kutatók egy meredek hegyoldalon jártak szerencsétlenül Európa legészakibb földterületén, a Norvégiához tartozó jeges-tengeri szigetcsoporton.

Norway, Svalbard, Spitzberg island, Trygghamna bay, Female hiker walking along the coast

Forrás: AFP / HEMIS.FR / HEMIS

Fotó: Descamps Simon

A Lengyel Tudományos Akadémia Geofizikai Intézete által szervezett sarkvidéki expedíció két tagja – egy férfi és egy nő – pénteken felfedezőútra indult, ám mivel nem tértek vissza a meghatározott időre, vasárnap reggel a keresésükre indult a hornsundi lengyel kutatóállomás személyzete.

Az eltűnteket a hornsundi fjordoknál találták meg, egy nehezen megközelíthető lavinaveszélyes vidéken, a kutatóállomástól keletre fekvő Kamkrona-hegy lábánál. A svalbardi kormányzó, Kjerstin Askholt közleménye szerint több száz métert zuhanhattak a meredek hegyoldalon.

A kormányzói hivatal úgy tudja, hogy a lengyel kutatóállomáson egyszerre rendszerint 14 személy tartózkodik. A Verdens Gang című norvég lap szerint mindkét áldozat lengyel állampolgár.

Borítókép: illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!