összeszedték

2018.03.18. 14:54

Több tonna szemét borította a Galápagos-szigetek partjait

A területen számos olyan faj él, amely a világon máshol nem található, például óriásteknősök és pingvinek.

Január óta 22 tonna szemetet gyűjtöttek a Galápagos-szigetek partjain, amelyek különleges védelem alatt állnak – közölték a térség Nemzeti Parkjának illetékesei.

A hulladékot – amelyet a tengeri áramlatok nemcsak Közép- és Dél-Amerikából, de Ázsiából is egészen a szigetekig hozzák – az esetleges invazív fajok érkezése miatt át is vizsgálják. 

A közigazgatásilag Ecuadorhoz tartozó, csendes-óceáni Galápagos-szigeteken fekvő Nemzeti Parkot 1959-ben alapították. A szigetcsoport szárazföldi területének 97 százaléka különleges védelem alatt áll. A szigeteken számos olyan faj él, amely a világon máshol nem található, köztük óriásteknősök és a pingvinek.

A Nemzeti Park 1978 óta szerepel az UNESCO világörökségi listáján.

A térségben élő fajok védelmét szigorú szabályok biztosítják. Ecuador korlátozza a látogatók számát, a négy lakott szigeten csak 26 ezer ember él. Az építkezés is erősen korlátozott, előnyben részesítik a megújuló energiákat, a műanyag zacskók használata is tilos.

A szigetek körüli tengeri rezervátum 138 ezer négyzetkilométeren terül el, egy 38 ezer négyzetkilométernyi védett területen minden halászat tilos.

Borítókép: Wikimedia / Galápagosi óriásteknős

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!