különös statisztika

2021.02.03. 14:00

Tovább csökkent a cápatámadások száma 2020-ban

A halálos támadások számában „drasztikus az ugrás”, de ez még nem ok aggodalomra.

Forrás: Shutterstock

Fotó: Shutterstock

Tovább csökkent a cápátámadások száma 2020-ban, de az előző éveknél több, 10 volt halálos kimenetelű a Floridai Egyetem adatai szerint.

Tavaly világszerte 53 nem kiprovokált cápatámadást jegyeztek fel, a 2019. évi 64 és a 2018. évi 66 támadással szemben az egyetem nemzetközi cápatámadás-adatbázisa szerint. Az elmúlt öt évben globálisan átlagosan 80-ra csökkent a cápatámadások száma – olvasható az egyetem közleményében.

Ám 2020-ban volt a legtöbb – 10 – halálos kimenetelű cápatámadás 2013 óta, az előző években átlagosan csupán négyet jegyeztek fel.

A legtöbb, hat halálos támadás az ausztrál partok mentén történt, három az Egyesült Államok partjainál, egy pedig St. Martin szigeténél a Karib-tengeren.

A legtöbb 33 cápatámadást az amerikai partoknál jegyezték fel, ez nyolccal kevesebb az előző évinél. Ausztráliában 18 cápatámadásról adtak hírt, ami kicsivel több, mint az előző években átlagosan feljegyzett 16.

A halálos támadások számában „drasztikus az ugrás”, de ez még nem ok aggodalomra. Évről-évre előfordulhat változékonyság a támadások és a halálos áldozatok számában. Egy év még nem jelent irányvonalat.

A cápatámadások száma 2020-ban igen alacsony, és a hosszú távú adatok mutatják, hogy a halálos kimenetelű támadások száma is csökken„ – mondta Gavin Naylor, a floridai Természettudományi Múzeum cápakutató-programjának igazgatója.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!