hihetetlen, de igaz

2019.03.31. 22:45

Tűzoltó virágvázát fejlesztett a Samsung (videó)

Ha tűz keletkezik a lakásban, elég csak gyorsan kivenni a virágot és a vázát a tűzre dobni úgy, hogy összetörjön, így felszabadulva belőle a kálium-karbonát.

Forrás: YouTube

A Samsung leánycége, a Cheil Worldwide feltalálta, hogy mivel helyettesíthetjük a tűzoltókészülékeket otthonainkban. A megoldás alapja a kálium-karbonát, mely egy üvegbe van zárva, de ha a tűzre dobják, és az üveg eltörik, akkor felszabadul belőle a vegyület, amely gyorsan hűteni kezdi a tűz környékét, egyben elvonja az égéshez elengedhetetlen oxigént is – írja Homa Péter az origo.hu-n megjelent írásában.

Hiába nagy ötlet, ez önmagában még valószínűleg nem tenné túlságosan kelendővé az innovációt, ezért kerestek neki egy hétköznapi funkciót is, amelyre addig is használható, míg a szükség nem hozza úgy, hogy tüzet oltsanak vele.

Ez a funkció a virágváza lett: a külső részbe feltöltött kálium-karbonáttól elkülönített belső tégelybe víz és virág helyezhető.

Ha tűz keletkezik a lakásban, elég csak gyorsan kivenni a virágot és a vázát a tűzre dobni úgy, hogy összetörjön.

Az alábbi videón is látható, hogy mennyire látványosan, egy-két másodperc alatt eloltja a már veszélyesnek látszó lakástüzet is.

https://www.youtube.com/watch?time_continue=71&v=VZ76msGn0vQ

Mivel a Samsung leányvállalata dél-koreai cég, és ott 2017 óta már a lakásokban is kötelező tűzoltókészüléket tartani, de csak azok 60 százalékában található meg, ezért a speciális váza belföldre készült. Már 100 ezer darabot gyártottak le belőle a helyi lakosoknak, amely így 8 százalékkal növelte a lakástűz ellen védekezni képes háztartások számát.

A nagy sikerre való tekintettel további 200 ezer váza legyártására készülnek.

Borítókép: YouTube

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!