bátor és újító korai emberek

2018.11.01. 13:31

Új-Guineán keresztül juthattak el Ausztráliába a kontinens első lakói

A tengerszint a mainál akkor 25-50 méterrel alacsonyabb volt, ami azt jelenti, hogy könnyűszerrel át lehetett jutni Ausztráliába.

Forrás: AFP PHOTO

Új-Guineán keresztül juthattak el Ausztráliába a kontinens első lakói

A mai Indonézia északi területéről kelet felé hajózva, és szigetről szigetre haladva juthattak el az első emberek Új-Guineába, amely akkor még az ausztrál kontinenshez tartozott – állítják ausztrál kutatók egy új tanulmányban.

Az Ausztrál Nemzeti Egyetem (ANU) szakemberei szerint a „leginkább költséghatékony” vagy legegyszerűbb útvonal Borneón át vezetett Celebeszre (Szulavézi), majd több kisebb szigeten át Misoolra, amely a mai Új-Guineán fekvő Nyugat-Pápua tartomány partjainál fekszik.

A Journal of Human Evolution című folyóiratban publikált tanulmány készítői azt a két Ausztráliába vezető lehetséges útvonalat elemezték, amelyet még 1977-ben vetett fel egy amerikai antropológus, Joseph Birdsell.

A tanulmány társszerzője, Shimona Kealy szerint a mostani eredmények azt mutatják, hogy az ausztrál bennszülöttek ősei valószínűleg a „kettes számú” útvonalon érkezhettek a kontinensre 50-70 ezer évvel ezelőtt. A tengerszint akkor a jelenleginél 25-50 méterrel alacsonyabb volt, ami azt jelenti, hogy könnyűszerrel át lehetett jutni Ausztráliába.

A kutatók szerint Birdsell első számú javaslata, amely egy Timoron át az északnyugat-ausztráliai partokhoz vezető útvonal volt, kevésbé valószínű, tekintve, hogy a Timorban feltárt településmaradványok jóval fiatalabbak, mint az észak-ausztráliaiak.

A kutatók szerint az egykor összefüggő szárazföldet alkotó Új-Guinea, Ausztrália és Tasmania területeiből álló kontinens (Szahul) emberek általi meghódítása jelenti a legkorábbi közvetett bizonyítékot a hajózás kialakulására.

„Ez a tanulmány segít elmesélni Ausztrália történetét, különösen az őslakosok számára érdekes módon, elismerve a korai modern emberek bátorságát, újító és hajózási képességeit” – mondta Kealy.

Hozzátette: „ezek az emberek szigetről szigetre haladtak, feltehetőleg egy olyan hely után kutatva, ahol biztos táplálék- és egyéb források állnak a rendelkezésükre. A szigetek közötti látási viszonyok akkoriban nagyon kedvezőek lehettek ehhez a kalandos vállalkozáshoz”.

Borítókép: Illusztráció/Új-Guinea-i fiatal

Forrás: AFP/Photononstop/Antoine Boureau

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!