Már nem elég jó

2021.10.13. 15:00

Új zászlókat készíttetett a The New York Times az Egyesült Államoknak

A lobogók többek között az ország bukását és az eredeti értékektől való eltávolodást jelképezik.

Forrás: Shutterstock

Fotó: Shutterstock

A The New York Times, az amerikai zászló újrateremtésére irányuló projekt keretében hat új zászlómintát terveztetett grafikusokkal és művészekkel, amelyek állításuk szerint tükrözik az Egyesült Államokat – írja cikkében a V4NA Hírügynökség.

Mint írják,

„az amerikai zászló a nemzeti ikonográfia egyik erőteljes darabja, azonban a kialakítása gyakran változott az 1900-as évek elejéig. Mi lenne, ha ma újra átalakítanánk? Művészeket és grafikusokat kértünk fel, hogy próbálják meg megújítani ezt a jelképet. Egyesek funkcionális terveket, mások művészi megjelenítéseket készítettek el amelyek Amerikát képviselik”.

Andrew Kuo művész négy különböző színű téglalappal ellátott zászlót készített. A művész szerint a piros csíkok a múltat, a fehér csíkok a jövőt, míg a többi szín a kiaknázatlan potenciált, a szisztematikus rasszizmust és a bolygóról való gondoskodást jelképezik.

Egy másik dizájn több zászlót is egyesít, magába foglalja a régi amerikai zászlót, a Black Lives Matter mozgalom jelképeit, és a transz-mozgalom színeit. Emellett az Istenben való bizalmat és az amerikai felemelkedésben való reményt jelképezi a készítő szerint.

Egyesek már túlléptek az Egyesült Államok felemelkedésében való reménykedésen, és azt vizionálják, amint Amerika megadja magát a bukásnak, és elveszti a hatalmát, illetve túllép azokon az eszméken, amelyeket egykoron még védett, az amerikai álom ezzel pedig megszűnik létezni. Ezt jelképezi a szürke, fekete és fehér színű zászló.

Sarah Nir a Times újságírója korábban egyébként azt írta az amerikai zászlóról, hogy

„ami egykor egyesítő szimbólum volt, végül is minden állam zászlajában van csillag, az most egyesek számára egyre inkább idegen, a csíkok pedig töréseket jelölik azon emberek között, akik letérdelnek a csillagfoszlányos zászló alatt, és akik szerint a zászlóhoz való hűség egyfajta sértés”.

Borítókép: illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!