semmi nem vész kárba

2019.05.12. 07:25

Újjáépítik az athéni Akropolisz Parthenonját

A görög régészeti tanács úgy döntött, hogy újjáépítik az athéni Akropolisz Parthenonjának egy részét, felhasználva azokat a márvány- és kődarabokat, amelyek a műemlék körül hevernek – adta hírül csütörtökön a Greek Reporter című görög napilap honlapja.

Restoration process inside the ancient temple of the Parthenon of the Parthenon, in Athens, on Nov.12, 2018. Nikos Libertas / SOOC

Forrás: AFP / SOOC

Fotó: Nikos Libertas

Ez lesz az első alkalom, hogy a szűz Pallasz Athéné templomának egy részét újjáépítik, hogy az ókori műemlék eredeti pompáját bemutathassák az athéni Akropoliszon.

A régészeti tanács úgy döntött, hogy

a dór stílusú templom celláját építik újjá, a cella hátsó falánál állt Pheidiasz, a Parthenon építését vezető görög szobrász 12 méter magas Athéné szobra, amelyet Kr.e. 439-ben vagy 438-ban avattak fel.

A krizelefantin technikával készült szobor elefántcsontból, ruhája aranyozott üvegből készült.

„A mai tanácskozás nagy fontossággal bír, mert felhasználva a cella újjáépítéséről szóló kutatásokat, képesek leszünk rekonstruálni azt, ez egy nagyon fontos esemény a Parthenon történetében” – olvasható a régészeti tanács közleményében.

Athéné szobra egészen az ötödik századig a cellában volt, ekkor átszállították Konstantinápolyba, és utána eltűnt.

Athéné egyik kezében a győzelem istennője szobrát tartotta, a másikkal egy pajzsra támaszkodott, amelyen a görögök és amazonok harcát jelenítették meg. Fején szfinxszel és kétoldalt szárnyas lovakkal díszített sisakot viselt.

Az épületrész újjáépítése évekig fog tartani,

fel fogják hozzá használni azt a 360 darab márvány- és kődarabot, amely összetörve hever a Parthenonnál.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!