Épített örökség

2021.03.02. 15:00

Újra látogatható az antik világ legnagyobb kör alakú síremléke

Tizennégy évig tartó restaurálás után hétfőtől újra látogatható Augustus római császár (i.e. 63 – i.sz. 14) mauzóleum, az antik világ legnagyobb kör alakú síremléke.

Forrás: Shutterstock

Fotó: Shutterstock

Az emberiség kulturális örökségének ékkövét adtuk vissza – mondta a római Mars-mezőn lévő antik nevezetesség a hétfői újranyitásán Virginia Raggi római főpolgármester.

A hosszú időn át elhanyagolt és a TIM távközlési óriáscég 8 millió euró (2,9 milliárd forint) támogatásával helyreállított császári nyughely április 21-ig, vagyis Róma alapításának évfordulójáig ingyenesen látogatható, az április 22-től június 30-ig időszakra hétfőtől lehet jegyet váltani az interneten. Római lakosoknak ingyenes marad a belépés, mindenki másnak fizetnie kell.

Az első látogatási napra a koronavírus-járvány által leginkább érintett rétegekből hívtak meg embereket, köztük betegápolókat és vendéglősöket.

A köralakú, 87 méter átmérőjű, 45 méter magas síremléket az évszázadok alatt különböző célokra hasznosították, volt erőd, lakóépület és színház is. A 20. század elején hangversenytermet alakítottak ki benne, de Mussolini fasiszta diktátor az 1930-as években ezt leromboltatta. A műemlék állapota a második világháború óta folyamatosan romlott.

Nagybátyja, Julius Caesar halálát megbosszulva Augustus i.e. 31-ben legyőzte Antoniust és Kleopátrát, ezután békét és stabilitást hozott a római birodalom életébe.

Borítókép: Augustus császár mauzóleuma Rómában

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!