vége a kényszerpihenőnek

2021.11.12. 14:48

Vasárnap újra a nyilvánosság elé lép II. Erzsébet királynő

Jelen lesz a háborús áldozatok emléke előtt tisztelgő hagyományos vasárnapi londoni ceremónián a brit uralkodó – közölte csütörtökön a Buckingham-palota. A 95 esztendős II. Erzsébet királynőnek ez lesz az első nyilvános, hivatalos programja azóta, hogy orvosai a múlt hónapban pár hét pihenést írtak elő számára.

Britain's Queen Elizabeth II (L) talks with Britain's Catherine, Duchess of Cambridge, (R) as they attend the Remembrance Sunday ceremony at the Cenotaph on Whitehall in central London, on November 10, 2019. - Remembrance Sunday is an annual commemoration held on the closest Sunday to Armistice Day, November 11, the anniversary of the end of the First World War and services across Commonwealth countries remember servicemen and women who have fallen in the line of duty since WWI. (Photo by Daniel LEAL-OLIVAS / AFP)

Forrás: AFP

Fotó: Daniel Leal-Olivas

Az udvar szóvivőjének csütörtök esti bejelentése szerint

a királynő az elmúlt években kialakult gyakorlatnak megfelelően a londoni külügyminisztérium teraszáról figyeli majd az emlékünnepséget.

A Remembrance Sunday, vagyis az emlékezés vasárnapja mindig az első világháború harci cselekményeit lezáró tűzszünet évfordulójához, november 11-éhez legközelebbi vasárnapon esedékes.

Az 1919 óta évente megrendezett központi emlékünnepség helyszíne ezúttal is a háborús halottak tiszteletére emelt, London kormányzati negyedének közepén álló emlékmű, a Cenotaph lesz.

II. Erzsébet királynő a korábbi évtizedekben személyesen is megkoszorúzta az emlékművet, ám miután férje, Fülöp edinburghi herceg 2017-ben visszavonult a közélettől és befejezte hivatalos szerepléseit, az uralkodó sem koszorúz, nevében azóta elsőszülött fia, Károly trónörökös helyezi el minden évben a királyi család koszorúját.

Az idei Remembrance Sunday lesz az első ilyen megemlékezés azóta, hogy Fülöp herceg elhunyt.

A királynő a 2015-ös megemlékezésen még maga is koszorúzott
Fotó: Niklas Halle'n / Nurphoto/AFP

Fülöpöt, aki a brit királyi haditengerészet tengernagyi rangját viselte és a második világháborúban aktív haditengerészeti szolgálatot teljesített, április 9-én, századik születésnapja előtt néhány héttel érte a halál.

A királynő az utóbbi hetekben két jelentősebb programot is lemondott: a múlt hónapban a tervekkel ellentétben nem utazott el Észak-Írországba, és múlt hétfőn nem volt jelen a skóciai Glasgowban zajló ENSZ-klímacsúcs nyitófogadásán.

Október második felében az udvar részletek ismertetése nélkül bejelentette azt is, hogy II. Erzsébet királynő egy éjszakát kórházban töltött „bizonyos előzetes jellegű vizsgálatok elvégzése céljából”, de már másnap visszatért állandó rezidenciájára, a London nyugati határában fekvő Windsorba.

Az uralkodónak orvosai október végén ugyanakkor még legalább további kétheti pihenést javasoltak, azzal az engedménnyel, hogy ebben az időszakban könnyebb, íróasztali munkákat végezhet, és videokapcsolaton keresztül audienciákat is tarthat.

Az udvar azonban már akkor hangsúlyozta, hogy II. Erzsébet királynőnek határozott szándéka a személyes részvétel a Remembrance Sunday londoni megemlékezésén, és a Buckingham-palota szóvivője csütörtök este hivatalosan is megerősítette, hogy az uralkodó jelen lesz a vasárnapi ceremónián.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!