I. Pepit szolgálta

2018.09.09. 15:52

Végre láthatják Egyiptomban a 4300 éves sírt

Megnyitották a látogatók előtt az egyiptomi Szakkarában egy nagyhatalmú óbirodalmi főtisztviselő, Mehu vezír jó állapotban fennmaradt és gazdagon díszített sírját, amelyet még 1939-ben fedeztek fel egyiptomi régészek.

A picture taken on September 8, 2018 shows the tomb of Mehu in the Saqqara necropolis, south of the Egyptian capital Cairo during the inauguration for the visitors for the first time since its discovery in 1940 by an Egyptian mission led by Egyptologist Zaki Saad. / AFP PHOTO / Khaled DESOUKI

Fotó: AFP

Mosztafa Vaziri, az egyiptomi Legfelső Régészeti Tanács vezetője szerint ez az egyik legszebb sír a szakkarai nekropoliszban élénk színei és a falakon látható különleges jelenetek miatt.

Az egyik legfurcsább képen krokodilok házasodnak össze egy teknős jelenlétében.

Mehu 4300 évvel ezelőtt, az első fáraók korában élt, és I. Pepit (i.e. 2325-2150), az Óbirodalom VI. dinasztiájának harmadik fáraóját szolgálta a legmagasabb rangú tisztségviselőként.

Sírkamrájának felirata szerint összesen 48 titulust viselt,

a vezíré mellett például a királyi írnokét és a bírák vezetőjéét.

A sírban található jelenetek egy része.
Fotó: Mohamed el Raai / AFP / DPA

A lépcsős Dzsószer-piramistól mintegy 100 méterre fekvő hatalmas sírkomplexum egy hosszú folyosóból és hat sírkamrából áll, Mehun kívül itt temették el fiát, a 22 tisztséggel rendelkező Meri Re Ankhot és unokáját, Hetep Ka II-t is, neki 10 titulusát sorolják fel a hieroglifák. A korabeli nemesség tagjai közül csak keveseknek adatott meg az a kiváltság, hogy családtagjaikkal közös sírban nyugodhassanak.

A falakon látható jelenetek a megboldogult főminisztert ábrázolják, amint az őserdőben vadászik vagy halászik. Más freskókon betakarítási vagy főzési munkákat, vagy épp akrobatikus táncokat örökítettek meg. Szakértők szerint ilyen jelenetek eddig nem voltak ismertek hasonló korú sírokból.

Mehu vezír sírját a megnyitás előtt restaurálták.

Borítókép: El is lepték a kíváncsi szemek a sírkamrát

AFP PHOTO / Khaled Desouki

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!