Mexikóban

2018.01.17. 11:31

Megtalálták a legnagyobb víz alatti barlangrendszert

Egybenyílik két óriási barlangrendszer, a valaha 263 kilométeresnek mért Sac Actun és a 84 kilométeres Dos Ojos – jöttek rá a tudósok a Yucatán-félsziget föld alatti vizeinek tanulmányozásával és megőrzésével foglalkozó hónapok óta tartó kutatások eredményekén.

A vízzel elárasztott két nagy barlanglabirintus Tulum tengerparti üdülőhely közelében kapcsolódik egymáshoz, így most a barlangrendszer hossza eléri a 347 kilométert – közölték kedden a kutatók.

Guillermo de Anda projektigazgató, búvárrégész meghökkentőnek nevezte a felfedezést, amely szerinte segít megérteni a térség spanyol hódítás előtti gazdag, maja kultúra fejlődését.

A felfedezés lehetővé teszi a pontosabb megállapítását annak, miként alakultak ki a spanyol hódítás előtti rituálék, zarándokhelyek, végső soron az általunk ma ismert nagy települések – monda a kutató a Reutersnak.

A Yucatán-félsziget tele van a maja nép monumentális emlékeivel. A maják városai rátelepültek azoknak a kútszerű karsztképződményeknek (cenote) a kiterjedt hálózatára, amelyek kapcsolatban álltak a vízzel teli barlangokkal. Egyes ilyen víznyelők vallási jelentőségre tettek szert a maják körében, akiknek leszármazottai ma is lakják a vidéket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!