kezdeményezik

2019.04.01. 22:04

Világörökséggé nyilvánítják a Magellán-expedíciót?

A javaslat annak apropóján született, hogy a világ körüli első expedíció kezdetének 500. évfordulója lesz ebben az évben.

Antonio Giovanni de Varese Italian school Portrait of Ferdinand Magellan Fresco from Sala Del Mappamondo (Hall of the World Maps) Palazzo Farnese, Caprarole Taddeo Zuccaro or Zuccari (Sant'Angelo in Vado, near Urbino, 1529 - Rome, 1566)

Forrás: AFP

Fotó: Photo12

Spanyolország és Portugália közösen kezdeményezi, hogy a Magellán-expedíciót vegye fel az emberiség szellemi kulturális örökségi listájára az ENSZ Nevelésügyi, Tudományos és Kulturális Szervezete (UNESCO) – jelentette be Carmen Calvo spanyol kormányfőhelyettes és Augusto Santos Silva portugál külügyminiszter Madridban hétfőn.

A javaslat annak apropóján született, hogy a világ körüli első expedíció kezdetének 500. évfordulója lesz ebben az évben, és ezt a két ország együtt ünnepli.

A 193 eseményből álló programsorozat három éven keresztül zajlik majd, mivel ennyi ideig tartott a Föld legelső körülhajózása is, amelyre a portugál Fernando de Magellán (Fernao de Magalhaes) vezetésével indultak útnak 1519-ben.

A kapitány két évvel később bekövetkezett halála után a spanyol Juan Sebastián Elcano fejezte be a küldetést.

A 239 fős legénységéből mindössze 18-an tértek vissza.

A megemlékezések részeként például koprodukcióban forgatott tévésorozat készül a fél évezreddel ezelőtti történelmi utazásról. Az expedíciót egy nagyszabású vándorkiállítás keretében is bemutatják. Emellett spanyol és portugál hajósok járják be ismét az első felfedezők útvonalát.

Bár a Magellán-expedíció öt hajójából csak egy tért vissza Spanyolországba – 1522. szeptember 6-án -, a vállalkozás mégis rendkívüli eredményekkel zárult:

korábban ismeretlen állatfajokra bukkantak, felfedezték a déli féltekéről látható csillagképet, a Magellán-felhőt, és kiderült, hogy szükség van a dátumvonalra, mert a pontosan vezetett hajónapló egy nap eltérést mutatott az otthoni dátumhoz képest.

Az expedíció a világ térképeinek teljes átrajzolását eredményezte: bizonyossá vált, hogy a Föld gömbölyű, valamint kiderült, hogy a földfelszín nagyobb részét tenger borítja, amely egységes világóceánt alkot.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!