mázli

2019.07.30. 09:12

Villás rakodóval mentettek egy iszapba süllyedt lovat

A paripa néhány apró karcolással megúszta.

Forrás: ÖTES

Az Únyi-patak iszapjába süllyedt lovat mentett vasárnap az Önkéntes Tűzoltó Egyesület Sárisáp (ÖTES) települési mentőcsoportja – írja a kemma.

A sárisápi önkéntes tűzoltók nem először mentettek bajba jutott állatokat. Korábban több alkalommal riasztották őket fákon ragadt macskák miatt és kivétel nélkül minden esetben lehozták a házi kedvenceket a magasból. Vasárnap azonban új helyzettel találták szembe magukat: egy hosszú távgyaloglás miatt elfáradt és a patakmederben ragadt lovat kellett megmenteniük.

Ifj. Szabó Imre parancsnoktól megtudtuk, hogy lakossági bejelentés alapján érkeztek ki a patak Annavölgy és Tokod-

Ebszőnybánya közötti szakaszára. A nehezen megközelíthető helyszínen az állatorvosi konzultációt követően azonnal megkezdték a mentési munkálatokat. Hevederrel kötötték át az állat testét, majd egy villás rakodógéppel sikerült kiemelniük a vízből a lovat. A mentőcsoportnak köszönhetően a paripa néhány apró karcolással megúszta az esetet.

Fotó: Walczer Patrik / ÖTES

Ifj. Szabó Imre parancsnoktól megtudtuk, hogy lakossági bejelentés alapján érkeztek ki a patak Annavölgy és Tokod- Ebszőnybánya közötti szakaszára. A nehezen megközelíthető helyszínen az állatorvosi konzultációt követően azonnal megkezdték a mentési munkálatokat. Hevederrel kötötték át az állat testét, majd egy villás rakodógéppel sikerült kiemelniük a vízből a lovat. A mentőcsoportnak köszönhetően a paripa néhány apró karcolással megúszta az esetet.

Mint kiderült, az állat a meredek part­oldalon még le tudott menni, viszont az Únyi-patakba lépve már nem volt ereje ahhoz, hogy kimásszon a túloldalon. A távolról érkező lovas helyismeret hiányában akarta átszelni a vízfolyást és mivel néhány centiméterrel magasabb volt a vízszint, így nem látta, hogy milyen mély a meder.

A tűzoltó egyesület négyfős mentőcsoportja mintegy nyolc perc alatt a helyszínre sietett, hogy megmentse a bajba jutott lovat. Eközben a tulajdonos is odaért, aki a mentés alatt nyugtatta az állatot. Bár idegesnek látszott, a kiemelés után néhány perc elteltével már békésen legelészte a füvet.

A sárisápi önkéntesek gyakran teljesítenek szolgálatot baleseteknél is. Korábban előfordult, hogy lezuhant egy paplanernyős, akit végül mentőhelikopterrel szállítottak kórházba.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!