Járvány

2021.03.15. 07:12

Visszatérhetnek a hegymászók a Mount Everestre

A több mint 300 külföldi hegymászónak vállalnia kell egy egyhetes karantént és negatív koronavírus-tesztet kell bemutatni.

This handout photo taken on May 16, 2019 and released by Summits with a Purpose shows South African climber Saray Khumalo posing at the top of Mount Everest after her summit, becoming the first black African woman achieving the feat. - The business executive who became the first black African woman to climb Mount Everest said on May 22 that knowing her climb would be in the record books helped her push on to the top. (Photo by Handout / Summits with a Purpose / AFP) / RESTRICTED TO EDITORIAL USE - MANDATORY CREDIT "AFP PHOTO / SUMMITS WITH A PURPOSE" - NO MARKETING NO ADVERTISING CAMPAIGNS - DISTRIBUTED AS A SERVICE TO CLIENTS ---

Forrás: HANDOUT / SUMMITS WITH A PURPOSE / AFP

Fotó: HANDOUT

Szigorú feltételek mellett több száz hegymászó tér vissza a következő hónapban a Mount Everestre, miután a világ legmagasabb hegycsúcsát a koronavírus-járvány miatti egy éven át tartó lezárás után ismét megnyitják – közölték csütörtökön a nepáli hatóságok.

Több mint 300 külföldi hegymászó fogja megpróbálni megmászni a majdnem 8849 méteres hegyet az áprilisban kezdődő szezonban – mondta Mira Acharya, a turizmusért felelős minisztérium munkatársa. 2019 azonos időszakában rekordszámú, 381 hegymászó kísérelte meg a csúcshódítást.

A mászóknak vállalniuk kell egy egyhetes karantént és negatív koronavírus-tesztet kell bemutatniuk.

A világ 14 legmagasabb hegycsúcsa közül nyolc – így a Mount Everest is – részben vagy teljesen Nepálban van, a csúcshódításokra érkező több száz külföldi hegymászó dollármilliókkal járul hozzá a himalájai ország éves bevételéhez.

Lukas Furtenbach, a kaliforniai székhelyű Furtenbach Adventures vezetője öt csapatban 22 hegymászót vezet a Csomolungmára. Mint elmondta, sok ügyfelük egy évvel elhalasztotta terveit az egyes országok, például Nagy-Britannia utazási korlátozásai miatt.

Nepál 2020 márciusában zárta le hegyeit a koronavírus járvány miatt, amely mintegy 275 ezer embert fertőzött meg és több mint 3000 ember halálát okozta eddig a dél-ázsiai országban.

A Mount Everest kínai oldala ebben a szezonban is zárva marad a mászók előtt, ezért valószínűleg többen fogják a nepáli oldal felől megkísérelni a csúcshódítást.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!