véget ért a mászószezon

2019.05.28. 13:09

Volt, aki az Everest csúcsán csodálhatta meg utoljára a napfelkeltét

Tizenegy hegymászó vesztette életét a Mount Everesten (Csomolungma) a hétfőn befejeződött tavaszi mászószezonban, amely a legtöbb hegymászó halálát követelte 2015 óta.

(FILES) In this file photo taken on May 17, 2018, mountaineers make their way to the summit of Mount Everest, as they ascend on the south face from Nepal. - Two more climbers have died on Everest, expedition organisers and officials said on May 25, taking the toll from a deadly week on the overcrowded world's highest peak to ten. (Photo by Phunjo LAMA / AFP)

Forrás: AFP

Fotó: Phunjo Lama

„Csak néhány alpinista maradt a nepáli oldalon, akik hétfőn próbálkoztak a csúcs meghódításával, de már most elmondhatjuk, hogy véget ért a szezon” – közölte Gjanendra Sreszta, a nepáli kormány illetékes szóvivője az AFP francia hírügynökséggel.

Egy amerikai hegymászó hétfőn halt meg az után, hogy valóra váltotta álmát és megmászta a Föld minden kontinens legmagasabb hegycsúcsát.

Christopher Kulish a múlt héten feljutott a Mount Everestre és a négyes táborba való visszatérése közben vesztette életét.

„Utolsó napfelkeltéjét a Föld legmagasabb hegycsúcsán látta meg, akkor, amikor a hét csúcs klub tagjává vált, megmászva minden kontinens legmagasabb hegyét”

- közölte testvére, Mark Kulish.

Tavaly öten haltak meg a világ legmagasabb hegycsúcsának meghódítása közben. Az áldozatok számának emelkedését számos okkal magyarázzák: a rossz időjárás miatt később kezdődhetett a szezon, sok hegymászó nem használta ki az egyes napokon kialakult kedvező időjárást, emiatt később, május 22. és 24. között torlódás alakult ki a csúcs közelében, amelyet a nepáli hegyi vezetők képtelenek voltak kezelni, ráadásul idén számos tapasztalatlan hegymászó is próbálkozott.

A nepáli hatóságok hétfőn azt is közölték, hogy

tíz tonna szemetet gyűjtött össze az a 14 fős csoport, amely az elmúlt heteket az alaptábor és a négyes tábor közötti térségben töltötte,

hogy begyűjtse a hátra hagyott eszközöket és más szemetet. A csoport rábukkant négy holttestre is, amelyeket a múlt héten helikopterrel szállítottak Katmanduba, ahol megpróbálják azonosítani őket – Dandu Radzs Gimire, a nepáli környezetvédelmi tárca szóvivője.

A 8850 méteres hegycsúcs megmászóinak száma már tavaly is rekordot döntött 807 fővel, amit idén valószínűleg túlszárnyalnak, mivel a tavalyinál jóval több, 381 mászóengedélyt adtak ki, ami a kísérőt is beleszámítva körülbelül 750 embert jelent ugyanazon az útvonalon az április végétől május végéig tartó néhány hét alatt. További legkevesebb 140-en kaptak engedélyt a Csomolungma megmászására a kínai (tibeti) oldalon.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!