felfedezés

2019.01.16. 22:30

Zsírsejtekké programoztak át ráksejteket svájci kutatók

De ami a legfőbb, hogy a sejtek nem tudnak többé áttéteket képezni.

Forrás: Shutterstock

Egy kombinált terápia segítségével sikerült ráksejteket zsírsejtekké alakítani egerekben a Bázeli Egyetem kutatóinak. Ezáltal a tumorsejtek nem tudtak többé áttéteket képezni.

A tumorsejtek szélsőséges módon képesek az átalakulásra. Képesek nomádokká válni: elhagyják az elsődleges tumort és a véren keresztül a test más területeire vándorolnak, ahol megtelepszenek és áttéteket képeznek.

A megtelepedettből mobilis sejtekké való alakulásban egy olyan sejtfolyamat játszik szerepet, amely normális esetben az embrionális fejlődés során zajlik és a szervek fejlődését teszi lehetővé.

Ez a sejtprogram az EMT (epithelialis-mesenchymalis átmenet). Ezt használta fel Gerhard Christofori, a Bázeli Egyetem kutatója és munkatársai, hogy egy új terápiás módszert fejlesszenek ki.

Két már ismert hatóanyag segítségével egerekkel végzett kísérletekben arra irányították az EMT-programot, hogy áttétet képező mellráksejtekből zsírsejtekké alakuljanak.

Az átalakult sejtek nem tudnak többé osztódni és alig lehet megkülönböztetni őket a normális zsírsejtektől. De ami a legfőbb, hogy nem tudnak többé áttéteket képezni.

A tudósok eredményeiket a Cancer Cell című tudományos lapban mutatták be.

Az egyik alkalmazott hatóanyag a kettes típusú diabétesz kezelésében használt roziglitazon, a másik a trametinib, amelyet a rákos sejtek növekedése és terjedése ellen adnak.

A hagyományos kemoterápiával való kombinálással ezek a gyógyszerek a jövőben egyidejűleg gátolhatják a primértumor növekedését és az áttétképzést is – reméli Christofori. Ehhez azonban először pácienseken végzett tanulmányokra van szükség – tette hozzá a kutató.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!