Életmód

2013.01.21. 10:29

A hideg káros hatásai

Vas megye - A hideg nem kedvez a járványok terjedésének, ám a szervezet lehűlése elősegíti a baktériumok, vírusok bejutását a testünkbe.

Bajdó Bettina

Az extrém hideg szempontjából különösen nagy kockázatnak vannak kitéve az idősek, a csecsemők, a kisgyermekek, a tinédzserek, a krónikus betegségben szenvedők, a fizikálisan vagy mentálisan korlátozottak, a szociálisan hátrányos helyzetűek, a hajléktalanok - olvasható az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat honlapján.

Az ilyen időszakokban, ha az utak havasak és/vagy jegesek megnő a töréssel járó balesetek száma. Egy vizsgálat eredményei szerint több mint öt százalékkal is emelkedhet ez a kockázat a rendkívül hidegben, vagyis mínusz 3,9 fok alatti átlaghőmérsékletű napokon.

Télen több a haláleset, ezt elsősorban a légúti fertőző megbetegedések, influenza járványok okozzák.

A szakemberek felhívják a figyelmet, hogy a kihűlés veszélye nemcsak a szabad térben áll fenn, hanem belső térben is, ha tartósan 15 fok alatti hőmérsékleten tartózkodunk - ez főleg az idősek, a betegek, valamint a mozgásukban korlátozottak esetében jelent kiemelt kockázatot.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!