Életmód

2013.01.06. 15:35

Jó tanácsok hideg ellen: a szervezetünket is időben fel kell készítenünk a télre

A hidegre fel kell készíteni a szervezetünket is. Ajánlott több meleg folyadékot, teát, C-vitamin tartalmú gyümölcsöket, zöldségeket fogyasztani.

Bajdó Bettina

Az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat adatai szerint a hőmérséklet változása, a betörő hidegfront jelentősen megterheli a szervezetünket. A hőmérséklet változásának hatását megfelelő, réteges öltözködéssel, a lakás fűtésével megelőzhetjük. Fontos, hogy az előrejelzéseket vegyük figyelembe, amikor eldöntjük, milyen ruhát veszünk fel. Ha erre nem ügyelünk, könnyen felfázhatunk, aminek kellemetlen hólyaghurut lehet a következménye. A légúti fertőzések száma is megszaporodik ilyenkor. Aki náthás, köhög, lehetőleg kerülje a zsúfolt közösségi tereket, használjon zsebkendőt, ha köhög, tüsszent. Ajánlott több meleg folyadékot, teát, C-vitamin tartalmú gyümölcsöket, zöldségeket fogyasztani.

A hidegfront érkezésekor a magas vérnyomásban szenvedőknek oda kell figyelniük a tünetekre: emelkedhet a vérnyomásuk, aminek jellegzetes tünete a fejfájás, a tarkótáji nyomás. Nagyon fontos, hogy ne feledjék el bevenni gyógyszereiket, panaszaik esetén kérjék orvosuk tanácsát. További, hidegfronttal kapcsolatos tünet a görcskészség fokozódása, ami a szívbetegeknél mellkasi szorító fájdalomként jelentkezhet, illetve előfordulhat úgynevezett vesekő kólika is. Ez utóbbi esetben a rohamszerűen előtörő heves fájdalomérzés az ágyéki területen jelentkezik. Láz nélküli hidegrázás, gyakori fájdalmas vizelési inger, szapora érverés kíséri. A közlekedők figyelmét pedig arra is felhívták a szakemberek, hogy a hidegfront az agresszivitást is fokozza.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!