Életmód

2013.01.06. 15:41

Rátalálhatunk a világ tökéletességére

A mandala nem csak a keleti, tibeti, indiai kultúrákban létezik. De miről is dalol a magyar mandala, vagyis a Mag Dala? Németh Lívia mandalafestő szerint ütemet, ritmust ad, cselekvésre hív, segítségével ráébredhetünk az univerzum tökéletességére és öntudatra ébreszt.

Munkatársunktól

- A kör középpontja a pont. A pontban benne van minden, de csak mint lehetőség, mint megvalósulatlan állapot. Kör és gömb születik belőle, ezek a pont megjelenési formái. Ami a pontban még metafizikai lehetőség, az a körben és gömbben formára lel. A kör a pont pluszdimenziója, így a kör a középpontból él, az határozza meg, akkor is, ha ez számunkra megfoghatatlan. Ezt a megfoghatatlant keressük, amikor a saját középpontunkat keressük. A lelkünk legmélyére szeretnénk eljutni akkor is, amikor mandalát festünk - magyarázta a veszprémi szakember.

- A pont a kiindulás, az univerzum kezdete, amelyből kifejlődik, kialakul az egész. Ezt ma úgy mondjuk, kerek a világ, vagyis minden klappol, minden szép és jó. A mandalák ezt a tökéletességet, kerek egészet adják a készítőjének, a tulajdonosának.

Németh Lívia elmondta, a magyar nyelvben korábban igen találóan magdalának nevezték ezeket az ősi képeket, motívumokat, amelyek szoros összefüggést mutatnak a régi rovásírással is.

- A mandala tanította meg az embert, honnan jött, hol vannak a gyökerei. A mag dala az öntudatra ébredést jelenti. Szeretném, ha sok mai ember is meghallaná ezt a dalt.

A szakember szerint az ősi, magyar rovásírás alapbetűi is egy mandalát adnak ki magukból, s ha a betűkön végigtekintünk, akkor megtudhatjuk, kiolvashatjuk belőlük, miként keletkezett a világ.

Németh Lívia arra is felhívta a figyelmet, hogy az őseink különös, szakrális jelentőséget tulajdonítottak ezeknek a motívumoknak, és ezért fordulhat az elő, hogy például az óbudai temető alaprajza az egyik leggyakrabban használt és legismertebb mandala képét adja, ami nem más, mint a rovásírás doboly szava (mai magyarban: dobolj). A doboly jelei a cselekvésre ösztönzést jelentik, azt üzenik: tedd a dolgod!

Az etimológiai szótár szerint az egyik legrégebbi magyar szavunk a bor. A bort a rovásírásban egy hatosztatú körrel jelölik, ami a mandalák világában a teremtést jelképezi.
De beszélhetnénk az ősi, tojásfestő hagyományokról is, amikor ugyancsak mandalát készítünk a legősibb írásjelek segítségével.

- A mandalák, legyen az magyar, tibeti vagy indiai, olyan energiákat adnak, amelyek segítséghetnek a hétköznapokban. Szakrális jelentőségük elvitathatatlan. Feltöltenek, energetizálnak, mozgásba, lendületbe hoznak. Az alkotás folyamata már önmagában egy meditációs folyamat. Készítésük közben felkutathatjuk lelkünk legmélyét, választ kaphatunk kérdéseinkre, utat mutatnak. Ez az önfelfedezés személyes, belső fejlődéshez, gyógyuláshoz. kiegyensúlyozott élethez vezet.

 

 



A wikipédia szerint a mandala az ősi, indiai szent nyelvből, a szanszkritből származik. Jelentése kör, ív, körszelet, korong. A keleti kultúrákban máig használják meditációs technikákhoz, gyakorlatokhoz. A híres mandalakutató, S. Fincher is például így fogalmazott: "Jung felfedezte, hogy a mandalák rajzolása, festése és megálmodása az egyéniség kialakulási folyamatának, az individuációnak a természetes része. Arra biztatva pácienseit, hogy engedjék szabadon áramlani képzeletüket, és előre megtervezett, tudatos minták használata nélkül készítsenek spontán mandalákat."

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!