Életmód

2013.03.24. 17:04

Irány a természet!

Vas megye - Amikor már jobb az idő, érdemes azoknak is túrabakancsot húzniuk, akik eddig idegenkedtek ettől. Mind a mozgás, mind a friss levegő jótékony hatású, nem is beszélve az élményekről, amelyeket egy ilyen kirándulás során szerezhetünk.

Tersztyánszky Krisztina

- Egy 3-4 órás, tíz kilométer körüli túrával a kezdők is bátran megpróbálkozhatnak - biztat Orbán Róbert, az egyik legismertebb szombathelyi túravezető. - Ezt a fajta testmozgást bármilyen életkorban el lehet kezdeni. A legfontosabb kellék a kényelmes cipő, akinek a bokája kényes, annak a magas szárú. Most még nagyon sok víz van az erdőkben, a földeken, ezért ilyenkor a vízhatlan lábbeli is elengedhetetlen. A túrabot csúszós terepen hasznos lehet, de aki csak divatból hozná magával, az akár otthon is hagyhatja.

Orbán Róbert szerint csak a megyeszékhelyen mintegy tucatnyi természetjáró szakosztály közül válogathatunk. Vannak, amelyek inkább a természeti szépségeket keresik, mások igyekeznek minél több építészeti emléket útba ejteni, de vannak egy-egy speciális téma köré szerveződő túrák is.

Ilyen volt például az elmúlt hét végén a vicinális túra, amely a Szombathely-Rum egykori vasútvonalat járta végig, meglátogatva az érintett települések templomát, volt vasúti épületeit. Ezt a túrát Rábai Péter, a Vasutas Természetjáró Szövetség elnökségi tagja vezette.

- Az év tizenkét hónapjára vannak túráink - tudtuk meg a tapasztalt vezetőtől. - Az egynaposak nem hosszabbak 15-20 kilométernél, ezekhez bárki csatlakozhat a kiindulási pontnál. A többnapos utakra, kerékpártúrákra előzetes jelentkezés szükséges. Ha egy kezdő túrázó tudatlanságból otthon felejt valamit, azt kisegítjük, ha pedig valaki nem bírja az iramot, tanácsot adunk, hogy hol szakíthatja meg a túrát.

A megyeszékhelyen mintegy tucatnyi természetjáró szakosztály közül válogathatunk, de a nyugdíjas, és egyéb, érdeklődési kör szerint szerveződő közösségek is hirdetnek túrákat. Fotó: Kiss Teodóra

Rábai Péter arra figyelmeztet, hogy egyedül senki ne induljon útnak. Ha ketten túráznak, már tudnak segíteni egymáson, ha valamelyikük bajba kerülne. Tapasztalt túravezető híján azonban még fontosabb az alapfelszerelés, az ivóvíz, és nélkülözhetetlen a térkép és az iránytű. Rábai Péter úgy látja, hogy leginkább a nyugdíjasoknak van idejük a túrázásra, a középkorúak hiányoznak a társaságból. Az viszont biztató, hogy sokan elhozzák az unokáikat is. Érdemes a legifjabbakat is hozzászoktatni a természetjáráshoz, hiszen mind az élmény, mind a kedvező élettani hatások megérik a ráfordított időt.

Szombathelyen számos természetjáró egyesület szervez hosszabb-rövidebb gyalogtúrákat. A Borostyánkő Természetbarát Sportegyesület minden korosztály igényeit figyelembe veszi. De választhatjuk a Barangolókat, s működik Savaria és több más néven is egyesület: érdemes keresgélni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!