Életmód

2013.03.10. 14:31

Pancsolás helyesen

A helyes fürdő- és uszodahasználatra igyekszik tanítani a kicsiket a Vas Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi Szakigazgatási Szerve a tavaly elindult "A víz az érték" című programjával.

A második éve zajló program része egy kiadvány, mely idén a Helyes fürdő- és uszodahasználat - a vízminőség rajtunk is múlik! nevet kapta. Ez egy ifjúsági egészségfejlesztő program, melynek célja, hogy felhívjuk a gyermekek, s nem titkoltan rajtuk keresztül a szülők figyelmét is arra, hogyan és miként célszerű használni akár a természetes, akár a mesterséges vizeket - mondta el dr. Stánitz Éva, megyei tisztifőorvos.

A kiadvány alapvetően a fürdőkultúrát igyekszik erősíteni, mindezt az ötödik osztályos tanulókon keresztül. Szabóné Vincze Klára, a program felelőse azt mondja, nagyon fontos, hogy már kisgyermek korban felhívják a figyelmet, hiszen a gyerekek még befogadóak, alakítható a hozzáállásuk.

 

Jobbról balra: Takácsné Dankovics Brigitta közegészségügyi felügyelő, dr. Stánitz Éva megyei tisztifőorvos, Szabóné Vincze Klára népegészségügyi felülgyelő, Csinyi Barbara közegészségügyi felügyelő (Fotó: Kiss Teodóra)

- A víz minőségért, annak tisztaságárért felelős hatóságként erre nagyon oda kell figyelnünk, nem csak a figyelmeztetés, a büntetés a célunk és feladatunk, hanem a megelőzés, a vizek helyes használata is - egészíti ki Stánitz Éva, aki elmondja azt is, évek óta egyre nagyobb problémát jelent az uszodák, medencék, gyógyvizek szennyezettsége, melyben igencsak közrejátszanak a látogatók.

- Látogatásaink során azt tapasztaltuk, egyrészt a nemtörődömségből, másrészt pedig a felelőtlen hozzáállás is közrejátszik. Sokan kikerülik az előfürdőket, zsebes úszónadrágokat használnak, amelyekből számtalan esetben kihullik valami. Rengeteg, sajnos negatív példával tudunk szolgálni. Szabóné Vincze Klára azt mondja, a kiadvánnyal éppen ezekre szeretnék felhívni a figyelmet. - Amellett, hogy természetesen elsőként ismerteti a kicsikkel az alapvető információkat, különbséget tesz gyógyvíz, termálvíz között, bemutatja a közfürdőket, megkülönbözteti az uszodákat, wellness-részlegeket, felhívja a figyelmet arra, milyennek kell lennie a fürdőzők magatartásának. Emellett igyekszik hangsúlyozni, milyen veszélyek leselkednek ránk, s mit tehetünk a fürdőmedencék vizeinek tisztaságáért, de bemutatja a vízkezelés működését, vagy éppen kitér a helyes uszodahasználatra - elemzi Szabóné Vincze Klára. Természetesen a program nem csak tájékoztató jellegű, a gyermekek a végén egy a fürdőzésről szóló kérdőívet is kitöltenek, rajzpályázat is lesz, s ha a legügyesebbek fürdőlátogatáson vehetnek majd részt.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!