Életmód

2013.05.26. 14:22

Szívügyüknek érzik, hogy karitatív munkát végezzenek

Szombathely - A Soroptimist Club Szombathely soraikba olyan hölgyeket várnak, akik szívügyüknek érzik a rászoruló gyerekeken, nőkön való segítést.

Simon Erzsébet

Az első Soroptimist Klubot 1921-ben az Egyesült Államokban hozták létre olyan asszonyok, akik nőként (akkor még) nem lehettek tagjai a Rotarynak és a többi hasonló jószolgálati civil szervezetnek, miközben a férfiakkal már azonos szinten és színvonalon dolgoztak a tudomány, a gazdaság az ipar legtöbb területén. A mozgalom két évvel később Franciaországban majd Európa többi országában is elindult. Nevünk a latin sorores (nővérek) és az optimae (legjobbak) szavakból tevődik össze, de az optimista (bizakodó, derűlátó) kifejezést is magába foglalja. Célja, ha nagyon egyszerűen akarjuk megfogalmazni: Tudást és pénzt juttatni oda, ahol nincs, onnan, ahol van.

Pataki Brigitta (balról) és Csendesné Kóbor Ildikó a klubtagok gyerekei által megfestett hálakövekkel. Szimbolikus ajándéknak szánják a jótékonykodóknak. Fotó: Benkő Sándor

- A szombathelyi Soroptimist Clubot a tíz éve működő osztrák Soroptimist Club Süd-Burgenland Stegersbach - amely arra specializálódott, hogy a környezetében élő nőkön és gyerekeken segítsen, lehetővé teszi például fiatal lányok külföldi tanulmányait, a tagjai segítenek beteg gyereket nevelő családokon, s nőknek, ha pénzügyi nehézségeik támadnak - alapítja meg. Tagjai leszünk a Soroptimist Internationalnak, amely a karitatív céllal tevékenykedő nők egyik legnagyobb, világszerte működő szervezete. A világon több mint háromezer ilyen klub létezik mintegy 92 ezer taggal, 126 országban. Hasonló a Lions Club-hoz, vagy a Rotary Clubhoz, de csak a nőkre koncentrál - sorolja Pataki Brigitta szombathelyi klubalapító. Azt mondja, a leendő szombathelyi civil szervezet egyik célja az, hogy nők és lányok egy biztonságosabb és egészségesebb környezetben éljenek. A klub előadásokat, koncerteket, kiállításokat és kirándulásokat szervez majd, a bevételeivel másokon segít, és ezáltal az életükön javít. Olyan kedves, jótékony célért tenni akaró nőket várnak a soraikba, akik képesek az aktív közösségi életre, kreatívak, ötlettel, támogatással, kapcsolati tőkével segítenek. Tavaly karácsonykor szervezték az első saját segítő akciójukat: a gencsapáti gyerekotthon kis lakóinak készítettek ajándékcsomagokat. A terveik közt szerepelnek saját szervezésű, és többnyire nőkre vagy családokra szabott programok, amelyek bevételét azoknak a nőknek és gyerekeknek adják, akiknek erre a legnagyobb szükségük van. A klubesteket általában minden hónap harmadik hétfőjén tartják a WS Színház éttermében.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!