2013.07.28. 13:50
Így éld túl a kánikulát!
Török Rita fitoterapeuta tippjei a forró nyári napokra.
- Tombol a nyár, az őrült meleg megviseli a szervezetünket. Nagyon fontos, hogy igyunk minél több - nem jéghideg - folyadékot, főleg ásványvizet, langyos gyógyteát, de ügyeljünk az étkezésünkre is! Együnk több salátát, lédús ételeket, leveseket!
- Hűtsük magunkat fűszerekkel is! Általánosságban elmondható, hogy az édes, a fanyar és a keserű ízek hűtő hatásúak.
- A fűszerek közül nyáron használjunk bőségesen mentát, ízesíthetünk vele teát (megkönnyíti az emésztést), adjuk a limonádéhoz, feldobja a joghurtos uborkasalátát, de bármilyen salátának is előnyére válik.
- A koriander zöld levele is hűtő hatású. Az arab világban sokszor a petrezselyem helyett használják. Levesek, halak és baromfiételek ízesítésére ajánlható. Gyulladáscsökkentő, májvédő, vértisztító hatású a kurkuma. Fogyasztása elősegíti testünk hűtését. Használhatjuk rizs ízesítésére, de kiváló a húsételek fűszerezésére is.
- A fűszerek királynőjének tartott zöld kardamom is a hűtő hatású fűszerek közé tartozik. Kávét ízesíthetünk vele.