Életmód

2013.07.21. 22:00

Miről dönthet a kismama?

Mire számíthat ma egy Magyarországon szülő nő, mi mindenben van döntési joga? Az augusztus közepéig tartó Az Év Szülészete szavazás kapcsán a szakértők összevetették az Egészségügyi Világszervezet (WHO) ajánlásait az aktuális hazai gyakorlattal.

Simon Erzsébet

Még egy hónapig, augusztus 18-áig értékelhetik a hazai kórházak szülészeti osztályait a www.azevszuleszete.hu oldalon a kismamák. A szavazásban minden állami, önkormányzati tulajdonban lévő szülészet részt vesz. Az összesített verseny nyertese mellett három kategóriagyőztest is hirdetnek: a szülőszobai ellátás, a gyermekágyi- és újszülöttellátás, valamint a felszereltség és környezet legjobbjait ismerik el.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) ajánlása szerint az anya dönthet arról, hol kívánja világra hozni a gyermekét. Magyarországon ez sajnos csupán a szülések töredéke esetében teljesül. A szülés helyszíne lehet intézmény, ami nem itt történik, azt hivatalosan „intézményen kívüli szülésnek nevezik”. Ma már intézmény csak egyféle van: a kórház szülészeti osztálya. A szülőotthonok megszűntek, bábák vezette születésházak pedig még nincsenek. Intézeten kívül szülhet az ember bárhol (otthon, barátnőnél, bérelt lakásban), de ennek feltételei szabályozottak. A hatályos rendelet szigorúan kiköti, hogy ki szülhet intézeten kívül, és kik legyenek jelen a szülésnél. Ezek a körülmények nálunk ma csak nagyon kevés nő számára biztosítottak.

Fotónk a celldömölki szülészeten készült. Dr. Kovács Antal főorvos és Nagyné Szalai Katalin vezető szülésznő a babákkal (Fotó: Kiss Teodóra)

A WHO szerint ajánlott tiszteletben tartani azt, hogy az anya kit szeretne maga mellett tudni a szüléskor. A hazai kórházak 17 százalékában azonban az anya nem választhat szülésznőt, 30 százalékában nem lehet vele dúla. Szakértők szerint sok intézményben választani kell az apa és a dúla között, mivel csak egyvalaki jelenlétét engedélyezik. Császármetszés esetén a szülészetek kétharmadában nem lehet bent az apa a műtét alatt. Pedig ma már a császármetszés viszonylag rövid műtét, az anya éber, a műtéti terület pedig teljesen elhatárolható. Vannak intézmények, ahol a babát az anyának csak megmutatják, hozzáérintik egy puszi erejéig, majd többnyire inkubátorban várja, hogy az édesanyja fölkeljen. Kevés olyan kórház van, ahol műtét után a babát az édesapa karjaiba (esetenként mellkasára) teszik. Ez a lehetőség a császárral született kisbaba számára fontos, hiszen pótolhatja a természetes szülést követő korai összebújást az anyukával. A hazai kórházak 4 százalékában az édesanya egyáltalán nem kapja meg a babát, ráadásul a császármetszéssel szült anyák gyerekei is így járnak, pedig külföldi példák bizonyítják, hogy a műtét után megoldható az azonnali bőrkontaktus. Kórházaink több mint egyharmada nem teszi lehetővé, hogy az anya és a kisbaba korlátlanul együtt maradhasson a szülést követő napokban.

Ezzel szemben a WHO–UNICEF ajánlása az, hogy a babák a nap huszonnégy órájában együtt lehessenek az édesanyjukkal. A WHO állásfoglalása szerint a 10–15 százalék feletti császármetszési gyakoriság nem indokolt. Ehhez képest Magyarországon minden harmadik baba császárral születik. Mindössze egyetlen hazai intézmény közelíti meg a WHO-ajánlást 16 százalékos császsármetszési aránnyal. Kórházaink egyharmadában 20 és 30 százalék között van a „császárarány”. A rekorder intézményben a szülések több mint fele, 56 (!) százaléka történik császármetszéssel.

 

A WHO ajánlása szerint a nő választhat testhelyzetet és szabadon mozoghat a vajúdás alatt. Nálunk a kórházak harmadában erre nincs lehetőség: szülések zöme félig ülő, felhúzott lábú, úgynevezett „kőmetsző” pozícióban történik, pedig a WHO-ajánlás is leszögezi, hogy káros, megszüntetendő e pozíció alkalmazása.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!