Életmód

2013.07.28. 13:44

Tartsd magad egyenesen

A gerincferdülést általában szűrővizsgálaton veszik észre, vagy pedig a szülő viszi a gyermeket szakvizsgálatra. A scoliosis műtét nélküli kezeléséhez fontos a korai felismerés.

Simon Erzsébet

Lányok, fiúk várnak a sorukra a megyei kórház ortopédiai osztályán. Különböző korúak, egyvalami ugyanolyan rajtuk: a fehér, kemény műanyag páncél. Korzettnek hívják a "mellényt", magyarul fűzőnek. Ezt viselik éjjel-nappal azok, akiknél gerincferdülést állapított meg a szakorvos. Egyes adatok szerint fiatalok esetében ma jóval többen szenvednek gerincbántalmakban, mint korábban. A scoliosis, azaz a gerincferdülés egyre nagyobb problémát jelent. 

- Azt nem mondanám, hogy manapság több a scoliosis-os gyerek, inkább úgy fogalmaznék: többen kerülnek a látókörünkbe - halljuk dr. de Jonge Tamás főorvostól. Az ortopéd szakorvos hozzáteszi: ez köszönhető a kiterjedt iskolai szűrővizsgálatnak, s hogy a gyerekek és a szüleik is fontosnak tartják a szakember elé kerülést. És talán azért is jelentkeznek többen a megyei kórházban, mert már "szájhagyomány" útján is terjed, hogy itt magas szinten végzik a gerincdeformitások ellátását. Gyógytornával és fűzővel veszik elejét a műtétnek.

 

Szauer Dorka (balról) nyolc hónapja,  Király Anna (jobbról) két és fél éve viseli a korzettet. Marlok Ferenc (középen) azt mondja, a pszichés ráhatás is fontos (Fotó: Kiss Teodóra)



- Nem győzzük hangsúlyozni, hogy a gerincferdülés gyógyításában milyen fontos a kora felismerés - mondja Pungor Judit vezető gyógytornász. - Az idejében felfedezett és kisebb deformitást okozó görbületek hatásosan kezelhetők célzott gyógytornával és a korzett használatával. Marlok Ferenc, aki a speciális fűző készítője, havonta egyszer jön hozzánk, s győzi meg a gyerekeket, hogy a saját egészségük érdekében viseljék a fűzőt.  - Igen, meg kell győzni a beteget, és sok esetben a szülőt is, hogy szigorral és szeretettel következetes partner legyen a kór elleni küzdelemben - hangsúlyozza Marlok Ferenc. 

- Azon vagyunk, hogy 18 éves korig ne kelljen határoznia műtétről a betegnek, az ugyanis visszafordíthatatlan. Korzettel lehet korrigálni a görbületet a csontosodás befejeződéséig, 17-18 éves korig. Ha a görbület enyhe, azaz húsz Cobb-fok alatti, gyógytorna javasolt gyakori ortopédiai kontroll mellett. A húsz Cobb-fokot meghaladó esetekben a gyógytornán túl gyógyfűzőt (korzettet) rendelnek, amelyet a betegnek a nap 22-24 órájában viselnie kell.

Ezzel általában a görbületek hetven százalékának romlását meg lehet akadályozni. Negyven Cobb-fok felett szükséges a műtéti megoldás.  Király Anna 17 éves lesz, két és fél éve jár korzettben. Nem az öltözéke alatt viseli, hanem a ruhája fölött.  - Nincs ezen mit szégyellni, inkább különleges vagyok tőle - mosolyog az ifjú hölgy, aki a havi találkozásokra nem csak a kontroll miatt jár. Kezdő korzettviselő sorstársaiba önt lelket, ha azok elkeseredni látszanak a páncél miatt. Marlok Ferenc azt mondja, a pszichés ráhatás is fontos. A környezet, az iskola megértése és támogatása. Hogy ne csak a betegek teste, hanem a lelke is erősödjék. 



Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!