Életmód

2013.09.15. 17:41

Jó hangulatban telt az idei országos Sclerosis Multiplex Nap

Több mint egytucatnyi beteg képviselte a Vas Megyei Sclerosis Multiplex Egyesületet a Szolnokon múlt hét végén megrendezett SM napon. A szakmai program mellett sok élménnyel is gazdagodtak.

Tersztyánszky Krisztina

A Jász-Nagykun-Szolnok megyei egyesület immár második alkalommal vállalta magára az országos találkozó megszervezését.

Furcsa Józsefné, a tíz éve működő vendéglátó szervezet vezetője elmondta: klubéletük nagyon aktív, az információ-áramlás, valamint a sorstársak közössége sokak életét megkönnyíti, pozitív hatással van rájuk. A vasi delegáció tagjai közül többen férjükkel, feleségükkel, családdal érkeztek a helyszínre, és már szombaton kora reggel elindultak a Tisza-parti városba. Jöttek a megyeszékhelyről, Sárvár környékéről.

Velük tartott dr. Mészáros Erzsébet alapító elnök és Barti Péterné, a Markusovszky kórház neurológiai osztályának főnővére is. A szolnoki egyesület már szombaton gulyáspartira hívta a vendégeket, este pedig szórakoztató műsor, kisvonatos városnézés volt a program.

Ugyanakkor a vasiak sem érkeztek üres kézzel, szerény ajándékkal köszönték meg vendéglátóik kedvességét. A másnapi találkozóra több százan összegyűltek a tiszaligeti sportcsarnokban, amelyet erre az alkalomra asztalokkal, székekkel rendeztek be a házigazda szervezők.

Az előadások sorában szó esett a rehabilitáció fontosságáról, az Sclerosis Multiplex betegek számára javasolt életmódról, a diétáról. Elismert szakemberek részéről hangzottak el a figyelmeztetések, miszerint a mozgás, a gyógytorna elengedhetetlenül fontos az ebben a betegségben szenvedők számára.

A Sclerosis Multiplexben szenvedők minden évben találkoznak sorstársaikkal, idén Szolnokra mentek (Fotó: Papp László)

Az orvosi és ápolói referátumok mellett téma volt a fogyatékos emberek magyarországi helyzete is. A betegközösségek tagjai az előadóknak kérdéseket is feltehettek, nem is volt belőlük hiány.

A szervezők emellett délutáni programról is gondoskodtak az ország különböző pontjairól érkezett sorstársaik számára. A sok helyről érkező klubtagokat a Szigligeti Színház énekművésze, majd néptáncosok is szórakoztatták. Időközben persze vége-hossza nem volt az ismerkedésnek, barátkozásnak. Az országos SM napra általában valamennyi megye minden évben ellátogat, s ilyenkor rég látott ismerősök köszöntik egymást, vagy éppen új kapcsolatok alakulnak, barátságok szövődhetnek.

A Vas megyei egyesületnek ebben az évben nem sikerült pályázati pénzt szereznie az utazáshoz. Az útiköltéget az országos egyesület térítette, míg a szállást az egyesületi tagok maguk „vállalták be”. A Sclerosis Multiplex betegsége egyre több embert érint nem csak megyei, de országos viszonylatban is. Az ilyen jellegű találkozások erőt adnak, kikapcsolják az embert, elterelik gondolatait.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!