Életmód

2013.11.03. 07:30

Ringasd és énekelj!

Sárvár - Vidám, mosolygós kisgyermekek és anyukáik énekeltek a gyermekkönyvtár szőnyegén, Gerbert Judit Ringató foglalkozásán.

Nagy Ildikó

Hej, Dunáról fúj a szél – kezd bele a jól ismert magyar népdalba Gerbert Judit, aki a sárvári gyermekkönyvtárban kisgyermekeknek és anyukáiknak tart Ringató foglalkozást. Az anyukák énekelnek, a babák mosolyognak, és ez így marad, sőt, fokozódik, amikor az ének mellé dögönyözés is társul.

Balról jobbra: Gerbert Judit, Fülöp Anikó Ábellel és Horváthné Simon Szimonetta Benett Csongorral. Fotó: Nagy Ildikó

– Budapesten, ahol tizenöt évig éltem és dolgoztam, a kisgyermekes családok körében nagyon népszerű volt a szülőknek és három év alatti gyermekeiknek szóló Ringató foglalkozás – mondja Gerbert Judit, aki vallja, hogy az énekszó pont annyira természetes része az életünknek, mint a beszéd.

– Egyik gyerkőc sem botfülű. A kreativitás, a formaérzék és a figyelem fejlődésében hatalmas jelentősége van a kisgyermekkori zenei nevelésnek. A Ringató egy zenei központú művészeti nevelés, ahol nagy hangsúlyt helyezünk a testi érintésre is: a dögönyözésre, a ringatásra, a lóbálásra, az ölbéli játékokra. Mondóka és dal minden helyzetre van, az érintés és a ritmikus hangadás pedig a kisgyermek számára varázslat – teszi hozzá Judit, aki rendkívül büszke arra, hogy azon kevesek közé tartozik, akik elnyerték a Ringató programot kidolgozó Forrai Katalin-díjas énektanár, Gállné Gróh Ilona bizalmát, és elvégezhették a tanfolyamot.

Judit számára nem idegen a szereplés, hiszen tizenkét évig volt a Győri Nemzeti Színház színésze, és a Vaskakas Bábszínházban, valamint a Holle Anyó Színházban is dolgozott. Emellett egy nagy cég gyermekrendezvényeinek állandó műsorvezetőjeként is nagy rutint szerzett – nevetve el is meséli, mennyire nehéz dolga volt, amikor a céges rendezvényről másfél órát késett a Mikulás, neki pedig le kellett kötni a nagyszakállút egyre türelmetlenebbül váró apróságok figyelmét. Judit ugyanakkor hangsúlyozza, hogy a Ringató foglalkozás más, mint a színpad: itt ugyanis nem produkcióról van szó.

– Szeretném, ha az anyukák felbátorodnának, akkor is, ha esetleg azt gondolják magukról, hogy nem szépen énekelnek. A három év alatti kisgyermek számára ugyanis a legszebb hang az édesanyjuk hangja.

És hogy mit gondolnak erről a résztvevők? Nos, a 6 hónapos Nagy Ábel csak egy helyes mosollyal jelzi, hogy jöhet a következő Ringató, édesanyja, Fülöp Anikó azonban elmondja, hogy mindketten jól érezték magukat a foglalkozáson. Anikó édesanyja óvónő, ezért Ábel nagyon szerencsés baba, hiszen anyukája és nagymamája is gyakran énekel neki.

Folytatás november 6-ától szerdánként 9.30-tól a Koncz János Alapfokú Művészeti Iskolában.

Csak tiszta forrásból merítenek

Egy Ringató foglalkozás 30 perces, ez éppen optimális a babák számára. A foglalkozás során Judit csak tiszta forrásból merít: többnyire Kodály Zoltán által gyűjtött magyar népdalokat énekelnek, de mondókák is gyakran sorra kerülnek. Fontos az ismétlés is: a harmadik éneklésnél már a baba is rájön, hogy ez egy jó játék.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!