Életmód

2013.12.02. 13:41

Antibiotikumot csak akkor, ha indokolt

Az antibiotikumokat csak akkor szabad használni, ha indokolt. A helytelen, túlzott használat rezisztens baktériumok kialakulásához vezethet.

Bajdó Bettina

Az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat közleménye szerint az indokolatlanul használt antibiotikum nem segíti a gyógyulást. Az antibiotikum hatástalan az olyan vírusok által okozott fertőzésekben, mint a nátha, influenza. A legtöbb esetben az ember immunrendszere képes az egyszerű fertőzés leküzdésére. Az antibiotikum szedése nem gyorsítja meg a gyógyulást, nem akadályozza meg a vírus átterjedését más személyre. Csak orvos alkalmas a megfelelő diagnózis felállítására és annak eldöntésére, szükséges-e antibiotikumos kezelés. A szakemberek azt ajánlják, senki ne szedjen antibiotikumot orvosi recept nélkül. Ha megfázunk vagy influenzások vagyunk, akkor mindig tartsuk be az orvos gyógykezelésre szóló utasításait.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!