Életmód

2013.12.14. 22:20

Lelki bajok, testi tünetek

A táplálkozási zavarok többsége lelki eredetű. Erről is beszélt Milisitsné Tátrai Beatrix mentálhigiénikus.

Simon Erzsébet

Amikor táplálkozási zavarokról beszélünk, azonnal az anorexia és a bulimia jut az eszünkbe. Ám számos olyan táplálkozási zavar van, amelyekről nem is gondolnánk, hogy ebbe a csoportba sorolhatóak. A közös bennük, hogy mindegyik visszavezethető valamilyen lelki problémára. Milisitsné Tátrai Beatrix védőnő, mentálhigiénikus nagy sikerű előadást tartott a Berzsenyi könyvtárban a témáról.

– A táplálkozási zavarokat az egészségkárosító hatásuk alapján csoportosítom. Vannak a súlyos egészségkárosító hatásúak, amikor a páciens csak orvosi segítséggel gyógyulhat, vagy a zavar a késői felismerés miatt tragikus kimenetelű is lehet. A kevésbé súlyosak az odafigyelést követelő lelki bajok, amelyek megoldásához néha elegendő egy jó barát is – hallottuk. – Az előbbi csoportba tartozik az anorexia, amikor nem az étel és az evés áll a probléma központjában, hanem maga az egyén, aki súlyos testképzavarral küzd, s még csontsoványan is azt képzeli, hogy elhízott és kövér. A fel nem ismerés következménye halál is lehet. A bulimia – farkaséhség – kemény lelki zavar következménye, általában meg nem értettség, önbizalomhiány a kiváltó oka. A manorexia a férfiak táplálkozási zavara. Kevésbé ismert kórkép a drunkorexia. A bulizó fiatalokra jellemző: semmi szilárd étel, csak alkohol. Az inverz anorexia a férfiak betegsége, amikor a testedzés, a sport, a kalóriadús ételek fogyasztása ellenére nyápicnak érzik magukat. Az ortorexiás a diétát képtelen befejezni, a napjait a kalóriák aprólékos számolgatása tölti ki, és egyre merevebb szabályokat állít fel magának, száműzi magát a társaságból, magára marad.

Elhízáshoz és helytelen táplálékfelvételhez vezet a lelki problémákat sem nélkülöző étkezési szokás. Például a stresszevés. Manapság kihívásokkal teli az élet, s van, aki ezeket evéssel ellensúlyozza. Az unalomevés sem ritka: ha nincsenek feladatok, akkor sokszor evéssel üti el az időt az ember. A jutalomevés pedig már gyerekkorban elkezdődik. A bánatevés, az örömevés is idetartozik, fő motívuma: „adni magunknak valamit, ami átsegít az érzelmek viharán".

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!