Életmód

2014.02.23. 12:25

Száraz szem és könny

Sírunk, ha bánat ér bennünket, könnyezünk, ha boldogok vagyunk. Ám sokszor akkor is törölgetjük a szemünket, ha nem ér minket érzelmi reakció.

Simon Erzsébet

Meglehetősen furcsa, mégis így van: a folytonos könnyezés a szemszárazság legtipikusabb tünete. Világszerte sok millió ember szenved szemszárazságtól, aminek számos oka lehet. A száraz szem nemcsak kellemetlen, de veszélyessé is válhat. Ha ugyanis kezeletlen marad, a szem és a látás épsége is károsodhat. Dr. Káldi Ildikó szemész főorvossal beszélgettünk a panaszokat kiváltó okokról, a száraz szem kezeléséről.

– A megfelelő mennyiségben és összetételben termelődő könny igen fontos szerepet játszik a tiszta látás fenntartásában – szögezi le a doktornő. – A könnyréteg állandóan nedvesen tartja a szem felszínét, megóvja a különböző eredetű fertőzésektől, lemossa a szemre tapadt szennyeződéseket, és táplálja a szem egyes szöveteit. A száraz szem önálló tünetként, vagy valamilyen betegség – cukorbetegség, pajzsmirigy-rendellenesség – részjelenségeként is felléphet, de jelentkezhet egyes gyógyszerek mellékhatásaként is.

A hiányosan termelődő könny sok kellemetlen panaszt okozhat, mondja dr. Káldi Ildikó. Fotó: Simon Erzsébet

A szemszárazság hátterében állhat az idős kor, környezeti tényezők, például száraz, meleg légkondicionált helyiség, kipufogógázok, szél, cigarettafüst, de ide sorolhatjuk a hosszan tartó olvasást, a számítógép előtt végzett munkát vagy akár a kontaktlencse viselését. A betegség lényege – mondja a főorvos asszony –, hogy a szárazság állandó izgalmi állapotot jelent a szemfelszín számára, ennek következtében a szaruhártya és a kötőhártya területén gyulladás alakul ki. A tünetek között szerepel a viszkető, szúró, égető vagy idegentest-érzés, érzékeny, vörös szem, homályos látás.

A szemszárazság minden esetben szem-orvosi kivizsgálást és egyénre szabott kezelést igényel. Általában elegendő a rendszeres műkönnyhasználat, ám ha a tünetek hátterében valamilyen más betegség áll, a kiváltó okot kell megszüntetni, kezelni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!