Életmód

2014.02.02. 13:25

Túlsúly: sokkoló adatok

A túlsúly problémája legtöbb esetben már gyerekkorban jelentkezik, vagyis nemcsak a felnőtteket érinti ez a betegségként elkönyvelt állapot, hanem egyre drasztikusabban az 5-17 éves korosztályt is.

Simon Erzsébet

Magyarországon 2009-ben történt az utolsó olyan átfogó felmérés az Európai Lakossági Egészségfelmérés keretében, ami összevetette a hazai egészségügyi helyzetet az európai átlaggal. A felmérés a lakosság általános állapota mellett nagy hangsúlyt fordított a világszinten is egyre komolyabb problémát okozó túlsúlyra, így kiderült, hogy a magyar lakosság mintegy kétharmada volt vagy túlsúlyos, vagy elhízott, kórosan soványnak pedig alig két százalékuk volt tekinthető.

Habár az országos szervek saját bevallása szerint ma mindössze a magyar lakosság 20 százaléka túlsúlyos, ez négy év távlatából is túlzottan alatta van az ELEF egykori felmérésének. Azonban ez a 20 százalékos arány is olyan drasztikusnak tekinthető, hogy még így is a legmagasabbaz egész Európa Unió tekintetében. Az Európai Lakossági Egészségfelmérés adatai szerint a túlsúly problematikája legtöbb esetben már gyerekkorban jelentkezik, vagyis nemcsak a felnőtteket érinti ez a betegségként elkönyvelt állapot, hanem egyre drasztikusabban az 5-17 éves korosztályt is, ahol jelentős az elhízottak aránya tudatja a fogyjonle.hu. Egy egészen friss, 2013-ban készült kutatásból az derül ki, hogy már minden ötödik magyar gyermek elhízottnak tekinthető. A legnagyobb probléma mégis az, hogy a gyermekek jelentős része nincs is tisztában azzal, hogy túlsúlyos. Ez komoly egészségügyi problémákkal jár együtt. Ugyanakkor kijelenthető, hogy a legtöbb esetben a szülő felelőssége áll a háttérben.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!